ua en ru

Експерти презентували Порошенку законопроект про антикорупційний суд

Експерти презентували Порошенку законопроект про антикорупційний суд Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

У бюджеті-2018 передбачені гроші на створення антикорупційного суду

Експерти презентували президенту України Петру Порошенку законопроект про антикорупційний суд, який буде направлено до Верховної Ради України. Про це йдеться у повідомленні на сайті глави держави.

За словами Порошенка, за 2016-2017 роки органи прокуратури, Національне антикорупційне бюро України, Служба безпеки України, Національна поліція передали до судів майже 5 тис. антикорупційних справ.

"Це надзвичайно обнадійливі цифри щодо кардинальних змін, які в країні відбулися по боротьбі з корупцією. Але дуже важливо, щоб ці справи не потрапили в довгу шухляду, щоб суди не штампували випуск підозрюваних на волю, щоб був справедливий, незалежний, об’єктивний український суд...Мірилом ефективності, на мою думку, має бути не кількість корупційних справ, які порушено, а кількість вироків і злочинців, які мають опинитися у в’язниці", - заявив Порошенко.

Порошенко зазначив, що питання створення антикорупційного суду є складним, і додав, що певний час робота над цим питанням була заблокована, оскільки у Раді були вже зареєстровані законопроекти про антикорупційні суди.

"Я як президент продемонстрував політичну волю. Ми це вносимо. Для мене ключова позиція щодо врахування висновків Венеційської комісії. При чому не допускаємо жодних політичних тисків ні від кого, і об’єктивне законодавство має бути якнайшвидше проголосоване у Верховній Раді", - додав він.

Глава держави також зазначив, що законопроект про антикорупційний суд має врахувати важливі позиції, зокрема щодо іноземних експертів, гарантії безпеки для суддів, прозорість та незалежність добору кандидатів в судді.

Порошенко додав, що важливо мати спільну позицію щодо надзвичайної важливості зазначеного документу та імплементації і створення антикорупційного суду.

"Бажано, щоб це було завершено у 2018 році. У бюджеті за моєю пропозицією гроші на створення Антикорупційного суду передбачені", - зазначив Порошенко.

Нагадаємо, раныше повідомлялося, що Порошенко до наступного пленарного тижня внесе до Верховної Ради законопроект про антикорупційний суд.