ua en ru

Експерти ОЗХЗ підтвердили версію Британії про застосування "Новачка" у Еймсбері

Експерти ОЗХЗ підтвердили версію Британії про застосування "Новачка" у Еймсбері Ілюстративне фото: експерти ОЗХЗ (twitter.com-UN)

Встановлено, що британка Дон Стерджес померла від контакту з тією самою речовиною, від якої раніше постраждали Скрипалі

Організація по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) у своїй доповіді підтвердила, що британка Дон Стерджес померла у Еймсбері від контакту з тією самою речовиною, від якоЇ раніше постраждали в Солсбері колишній полковник російської розвідки Сергій Скрипаль і його дочка Юлія. Про це повідомив у вівторок МЗС Великобританії.

"Незалежна доповідь, підготовлена Організацією по забороні хімічної зброї, сьогодні підтвердила оцінку Сполученого Королівства при ідентифікації хімічного речовини, що стала причиною смерті Дон Стерджес у Еймсбері 8 липня. Це була нервово-паралітична речовина "Новачок" - така ж, яка була застосовано при замахах на вбивство Сергія і Юлії Скрипаль раніше в цьому році", - йдеться в повідомленні британського відомства.

Відзначимо, що експерти ОЗХО двічі відвідали Великобританію для збору зразків після нападів у Солсбері і Еймсбері.

Нагадаємо, на початку серпня Британія запросила експертів ОЗХЗ для збору зразків у Еймсбері.

Як відомо, інцидент у Еймсбері стався наприкінці червня, коли двох жителів міста Чарлі Роулі і Дон Стерджес виявили без свідомості. Зазначимо, Еймсбері розташований в 10 км від Солсбері, де до цього речовиною "Новачок" отруїли колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля з дочкою. Згодом Стерджес померла, а Роулі пізніше виписали з лікарні.

Померлу від отруєння у Еймсбері британку ховали за посилених заходів безпеки. Зокрема, учасників траурної церемонії просили триматися подалі від труни померлої.