ua en ru

Експерти обговорили проблеми правового регулювання обігу ліків, що містять кодеїн

Експерти обговорили проблеми правового регулювання обігу ліків, що містять кодеїн У Полтаві обговорили проблеми правового регулювання обігу ліків, що містять кодеїн

Юристи, адвокати, судді, фармацевти і лікарі обговорили проблеми регулювання обігу лікарських засобів, що містять кодеїн, в ході круглого столу в Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, повідомляють полтавські ЗМІ.

Учасники обговорення висловили спільну думку, що проблема кодеїновмісних ліків, яка висвітлюється в ЗМІ, перебільшена. Зокрема, завідувач кафедри цивільного, господарського та екологічного права Полтавського юридичного інституту Віталій Пашков зазначив, що недостатньо чітко сформульовані положення закону і підзаконних актів, що регулюють обіг ліків, що містять малу кількість наркотичних речовин, а це відноситься не тільки до ліків з кодеїном у складі, але і, наприклад, до "Корвалолу", дуже часто використовують правоохоронці з метою покращення показників своєї роботи або з корупційною метою.

Згідно з даними видання, думку про надуманість проблеми висловив і головний лікар Полтавського обласного наркодиспансеру Ігор Мацицький, який навів статистику, згідно з якою лише 0,5% вилучених правоохоронними органами та направлених на експертизу речовин відносяться до кодеїновмісних.

Крім того, він додав, що витяг кодеїну з кодеїновмісних ліків, які можна придбати в українських аптеках, в кустарних умовах неможливий, а створювати для цього повноцінну хімічну лабораторію наркозалежним буде не вигідно.

У підсумку учасники круглого столу підтвердили необхідність врегулювання проблеми можливість різного трактування законів і підзаконних актів, яка існує на сьогоднішній день, на рівні Кабінету міністрів і Верховної Ради. Найближчим часом це питання на національному рівні планується обговорити за участю ОБСЄ, повідомляє полтавське ЗМІ.