ua en ru

Експерти сподіваються, що Нуланд і Ештон переконають опозицію звільнити захоплені будівлі

Розблокування опозицією захоплених адміністративних будівель стане сигналом того, що політики готові заради майбутнього країни відкинути особисті амбіції і шукати шляхи мирного врегулювання політичного конфлікту . Таку думку висловив керівник Інституту медіа-моделювання та політико- економічного аналізу « Перспектива » Євген Черненко.

«Я вважаю , що сигналом того , що політики - в першу чергу лідери опозиції - готові відкинути особисті амбіції і серйозно зайнятися мирним врегулюванням політичного конфлікту , стане розблокування захоплених адміністративних будівель. Сьогодні захоплення будівель - мабуть , найбільш серйозна перешкода для того, щоб влада і опозиція знайшли взаєморозуміння і спільну мову », - сказав Євген Черненко.

На його думку , в більшості дії мітингувальників носять мирний і законний характер. «І , гадаю , влада готова прислухатися до їхніх вимог . Але захоплення адмінбудівель - це кримінальне правопорушення , і цей момент є гальмом для початку грунтовних переговорів між мітингувальниками і владою » , - зазначив експерт.

Він також нагадав , що захоплення адмінбудівель засудили в тому числі і представники Євросоюзу. «Зауважте , при всій миролюбній риториці та готовності сприяти швидкому вирішенню політичного конфлікту в заявах представників Євросоюзу і США було чітко позначено засудження захоплення адмінбудівель . Я думаю , цю консолідовану позицію Заходу Кетрін Ештон і Вікторія Нуланд донесуть сьогодні до політиків. І розблокування зайнятих будівель стане початком врегулювання конфлікту » , - зазначив Євген Черненко.

Нагадаємо , що посли ЄС і США засуджують напад на адміністративні будівлі під час демонстрацій у Києві в неділю і закликають до проведення мирних акцій протесту. «Ми засуджуємо сьогодні насильство на вулиці Банковій і напад на громадські будівлі, а також закликаємо всі сторони уникати конфронтації » , - сказано в спільній заяві посла ЄС в Україні Яна Томбінського і посла США Джеффрі Пайетта , повідомляє « Інтерфакс- Україна ».

5 грудня виконавча служба оголосила рішення суду , згідно з яким народним депутатам , фізичним і юридичним особам , крім працівників КМДА , наказується звільнити приміщення мерії та інші адміністративні приміщення за адресою вул. Хрещатик , 36 . Термін у п'ять днів , який виконавча служба дала мітингувальникам на звільнення будівлі , закінчується сьогодні .Тим часом глава КМДА Олександр Попов виступив проти силового розблокування центру столиці та будівлі КМДА , одночасно закликавши демонстрантів повернути ситуацію в законодавче поле . «Моя позиція принципова : ніяких силових варіантів вирішення конфліктів у нас в принципі не повинно бути. Буде цивілізований демократичний діалог: як відповідно до закону і з урахуванням пропозицій і позиції кожної зі сторін забезпечувати нормальну життєдіяльність міста і права людей. Але для того , щоб діалог почався , ситуацію потрібно повернути в законодавче поле » , - заявив голова КМДА Олександр Попов в прямому ефірі програми « Столиця » на телеканалі Київ .

Він нагадав , що захоплення будівлі , де знаходяться робочі приміщення основних підрозділів Київради та Київської міської державної адміністрації , протизаконне . Крім того , блокування проїзної частини в центрі столиці в умовах раптового погіршення погоди може викликати справжній колапс.