ua en ru

Експерти констатують, що запуск казначейських векселів наповнить економіку додатковими грошима, а підприємства - оборотними засобами.

Влада збирається спростити порядок бюджетного відшкодування ПДВ. 18 квітня проект законодавчих поправок "Про удосконалення процедури щодо фінансових векселів" (№ 2845) Верховна Рада ухвалила в першому читанні. Згідно з проектом, банківські векселі випускаються у формі електронного документа, тоді як казначейські можуть бути і в документарній, і в електронній формі.

Експерти констатують, що поява нового фінансового інструменту, який дозволить наростити обсяг ліквідності без таких плачевних наслідків є дуже актуальним.

"У 2010 році уряд вже погашав свої борги перед підприємствами з допомогою схожого інструменту - ПДВ-облігацій, які, до речі, тоді з одного боку поповнили підприємства оборотними коштами для поточних потреб, а з іншого - стали драйвером зростання економіки. А оскільки казначейські фінансові векселі є фактично аналогом ПДВ-облігацій, то і вони повинні дати позитивний стимул зростання економіки. Цей ефект ми отримаємо завдяки насиченню економіки та бізнесу додатковими грошима , - розповідає незалежний фінансовий експерт Анатолій Заїка.

У той же час, за його словами, в цій ситуації важливий чіткий моніторинг роботи з векселями, зокрема, з контролю за відшкодуванням коштів по них.

Зараз Нацбанк приймає ОВДП-ПДВ у якості забезпечення рефінансування банків. Експерти додають, що аналогічно передбачається надходити і з векселями: їх можна буде використовувати як для операцій РЕПО з регулятором, так і для отримання кредитів від Нацбанку в якості застави. Однак якщо ОВДП-ПДВ не можна використовувати в якості засобу платежу, так як вони випущені у вигляді облігацій, то векселі можна використовувати для оплати товарів і послуг. Саме це найбільш важливо для банків, які будуть скуповувати фінансові казначейські векселі, як раніше скуповували ОВДП-ПДВ у юридичних осіб.