ua en ru

Експерти допускають продовження "банкопаду" у зв'язку з ситуацією з Platinum Bank

Експерти допускають продовження "банкопаду" у зв'язку з ситуацією з Platinum Bank Фото: Platinum Bank

Експерти прокоментували заяву ФГВФО щодо Platinum Bank

Визнання неплатоспроможним і потенційна ліквідація Platinum Bank можуть бути наслідком політичного тиску, формальним обґрунтуванням якого стали механізми, прописані в новій інструкції обліку кредитних ризиків Національного банку України (НБУ). Про це заявили експерти, коментуючи заяву Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), передають українські ЗМІ.

Зазначимо, 21 лютого ФГВФО звернувся до Нацбанку з пропозицією про відкликання банківської ліцензії та ліквідації Platinum Bank.

На думку економічного експерта Вадима Браїловського, зазначене рішення є безрозсудним і прийняте на основі конкретного політичного переслідування працівників і вищого топ-менеджменту банку. "Інструкція НБУ щодо посилення обліку кредитних ризиків стала формальною підставою для банкрутства як Platinum Bank, так і всієї банківської системи", - зазначив експерт.

Зокрема, як наголошується, мова йде про новий механізм оцінки, що впливає на розмір регулятивного капіталу фінансових установ. Регулятор запровадив його з 1 січня 2017 року, однак, судячи із заяв колишнього топ-менеджменту "Приватбанку", ще раніше застосував нову систему при тестуванні найбільшого гравця сегмента (згодом націоналізованого), пише видання.

З посиланням на аналітиків ЗМІ відзначають, що нова інструкція багато в чому сприяла ситуації, яка призвела до зміни власника "ПриватБанку", причому нерідко звучать звинувачення конкретно на адресу керівників НБУ і ФГВФО.

"Воюють між собою, намагаються вбити останнє, що залишилося в банківській сфері. Поклали "Приват", що я прогнозував ще у вересні 2015 року. І тепер вони хочуть покласти Platinum Bank... Банкіри в шоці!", - підкреслив Браїловський.

Інші експерти також висловилися про низку проблем у регуляторному середовищі. Так, на думку економіста Андрія Блінова, на цю інструкцію (обліку кредитних ризиків НБУ, - ред.) скаржаться всі банки.

"Вона означає, що заставний актив коштує стільки, за скільки його можна продати. Якщо вірити керівництву НБУ і досить жорсткому механізму оцінки кредитних застав, в принципі, можна говорити про те, що банки змушені відволікати величезні кошти акціонерів на формування резервів за гіперактивними операціями. Це також знижує рівень банківського кредитування", - заявив експерт.

Він упевнений, що тестування банків, яке здійснюється сьогодні, на предмет виконання програми докапіталізації може призвести до звільнення ще кількох гравців.

"Не виключаю, що за підсумками тестування можуть бути закриті 5-10 банків, або буде вестися діалог з акціонерами по розробці програм докапіталізації, які, на мій погляд, в більшості випадків не будуть виконуватися", - зазначив Блінов.

В даному питанні з ним згоден і Вадим Браїловський. Він переконаний, що на виконання вказівок МВФ регулятор планує залишити на ринку не більше двох десятків фінансових установ. "Банкопад буде продовжуватися", - додав експерт.

Нагадаємо, згідно з даними прес-служби НБУ, банківські установи, визнані Національним банком України неплатоспроможними, у 2016 році повернули регулятору понад 4 млрд гривень в рахунок погашення заборгованості по кредитах рефінансування.