ua en ru

Експерт: Бразилія через 20 років може стати одним зі світових лідерів

На думку експерта, Бразилія через 20 років може стати регіональним, а можливо, і одним зі світових лідерів. Таку думку висловив заступник директора Інституту Латинської Америки РАН Борис Мартинов в ефірі передачі "Діалог з Михайлом Хазіним" на РБК-ТБ. На його думку, США вже не в змозі чинити такий же вплив на Бразилію, як на інші країни Америки. "Зараз ясно можна сказати, що сфера впливу США на Бразилію вже не розповсюджується. Всі останні роки, починаючи приблизно з 1970-1980-х років, Бразилія проводила самостійну зовнішню політику, маючи прекрасні відносини з США, але переслідуючи свою мету - стати великою державою приблизно до 2020-2030 рр.", - сказав експерт.
Він підкреслив, що зовнішня політика Бразилії, як і низки інших латиноамериканських країн, набагато самостійніша, ніж у так званих великих держав, що відбулися, наприклад Великобританії. "Бразилія, як відомо, не підтримала бомбардування Югославії, виступила проти вторгнення до Іраку. Вона дуже активно лобіювала можливість мирного врегулювання і іракського свого часу, і зараз - лівійського конфліктів. Тобто по цілому ряду кардинальних міжнародних проблем позиція Бразилії діаметрально протилежна позиції США, не кажучи вже про масу торгівельно-економічних суперечностей між цими двома країнами", - сказав Мартинов.
За словами експерта, якщо говорити про багатополярність світу, то Бразилія є лідером, центром латиноамериканського полюса, що формується. Мартинов відзначає, що Бразилія дедалі більше орієнтується на власні інтереси. "Серед торгових партнерів на першому місці знаходиться Китай, який купує в Бразилії залізну руду, нафту і нафтопродукти, а також сою, продовольство. Крім того, Китай купує літаки Embraer", - додав експерт.