ua en ru

Експерт: Заводи будуть закриті через півроку, якщо МЕРТ буде йти на поводу у експортерів

Якщо Міністерство економічного розвитку і торгівлі буде йти на поводу у експортерів металобрухту і сірих контрабандистів, вже через півроку ми можемо отримати закриття заводів. Таку думку висловив політолог Вадим Карасьов, коментуючи стан української промисловості.

"Через окупацію Донбасу, політичну кризу і складну економічну ситуацію у світі, українська промисловість потребує якщо і не тепличних умов, то хоча б в об'єктивного відношення і розуміння всієї складності процесів, що відбуваються", - заявив він.

За словами політолога, держава в свою чергу повинна переслідувати не теоретичні основи економіки як науки або реформаторського експерименту, а підтримувати реальне секторне виробництво з додатковою вартістю, яке платить "білі" заробітні плати, наповнює пенсійний фонд та державну казну.

"Адже сам приклад того, що держава зневажливо відноситься до суб'єктів білого ринку, призведе до відтоку капіталу в тінь. Приклад того, що "сірі" експортери в фаворі, буде сигналом ринку, що насправді є пріоритетним", - вважає політолог.

Він зазначає, що якщо держава в особі Мінекономіки буде йти на поводу експортерів металобрухту і "сірих" контрабандистів, то вже через півроку це може призвести до величезної кількості звільнених працівників металургійної галузі, а, можливо, і закриття заводів.

Крім цього, за словами Карасьова, непотрібними стануть профільні кадри, на підготовку яких держава витратила мільйони і десятки років. Також, підкреслив він, стане непотрібною науково-виробнича база промисловості, а інвестиційний потенціал країни знизиться до "сміттєвого".

"Не можна допустити, щоб перманентні тимчасові заробітки окремих експортерів металобрухту завдали потужного удару по промисловому потенціалу, для відновлення якого доведеться інвестувати мільярди", - додає експерт.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає від міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавічуса в терміновому порядку внести пропозиції щодо нормалізації ситуації з забезпеченням металургійних підприємств брухтом чорних металів.