ua en ru

Експерт: введення посади першого віце-прем'єра – принципове питання у виході з кризи

Часткове перезавантаження уряду - найбільш ймовірний варіант виходу з урядової кризи. Про це 5 лютого на експертному круглому столі заявив політолог Володимир Фесенко.

За словами експерта, Кабмін потребує системи стримувань і противаг, тому принциповим питанням у виході з урядової кризи, вважає експерт, є введення посади першого віце-прем'єра в особі нинішнього заступника глави АП Віталія Ковальчука.

"Це сильний, жорсткий, в'їдливий адміністратор, який знає толк в управлінській роботі. Яценюк боїться, що перший віце-прем'єр буде з іншої політичної сили. А це вже система стримувань і противаг усередині уряду, яка позбавляє Яценюка монополії в органах виконавчої влади. Ця система потрібна для більш ефективної роботи Кабміну. Питання цього призначення принципове і піти від нього Яценюку не вдасться", - зазначив експерт.

За словами політолога Вадима Карасьова, інструментів для вирішення кризи без переформатування або відставки Кабміну поки не існує.

"Економічне падіння почало грати не тільки проти прем'єра, але й проти всієї влади в цілому. Отже, потрібно змінювати прем'єра і переформатувати Кабмін. Але тоді країну чекає розвал коаліції і перевибори. З цим не згодні західні партнери. Отже, необхідно зберегти міністрів-технократів і зміцнити Кабмін новими людьми", - сказав Вадим Карасьов.

На думку експерта Андрія Золотарьова, "перезавантаження Кабміну зможе зберегти коаліцію".

"В іншому випадку, країну чекають інші два варіанти: або перевибори, або ситуація "ідеального шторму", який знесе всіх", - зазначив експерт.

Як повідомлялося в ЗМІ, 4 лютого Президент України Петро Порошенко заявив про необхідність негайного перезавантаження уряду. Разом з тим глава держави зазначив, що міністри-реформатори повинні залишитися.