ua en ru

Експерт: ТСК по офшорах дасть результат, якщо її очолить Ляшко

Експерт: ТСК по офшорах дасть результат, якщо її очолить Ляшко

Реакція на "панамські документи" показала політичну культуру кожної окремої країни. Про це в коментарі українським ЗМІ розповіла політичний експерт Олеся Яхно-Бєлковська.

"У більшості європейських країн проведені парламентські слухання, створені комісії, розпочато слідство. Деякі політики відправлені у відставку або відсторонені від посад на час розслідування. У той же час, в Росії офіційні ЗМІ або ігнорують офшорні історії чиновників, або розповідають, що все це нормально і законно. Україна зараз буде робити свій вибір – або проігнорувати опубліковані документи, або зробити відповідні кроки для вирішення проблеми", - сказала вона.


На думку політолога, у цій справі необхідно розділити різні групи фігурантів.

"Для бізнесменів бути засновниками офшорних компаній - дійсно законна практика. Справами державних службовців, які займають посади в офшорних компаніях, повинні займатися прокуратура або Національне антикорупційне бюро, залежно від посади підозрюваних. Але загальну оцінку ролі офшорів, а також рекомендації про принципи поділу держслужби і бізнесу, може зробити тільки Верховна Рада", - зазначила експерт.

Вона впевнена, що повноваження тимчасових спеціальних комісій досить обмежені, і діяльність багатьох з них не була успішною.

"Тут багато чого може залежати від особистості керівника ТСК. Діяльність комісії з офшорів буде результативною і впливовою, якщо її очолить, наприклад, Олег Ляшко, який вже два дні блокує трибуну парламенту з вимогою створення ТСК. А взагалі, давно вже пора прийняти закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, такі інструменти діють у багатьох демократичних країнах, і це є елементом парламентського контролю. Слідчі комісії отримали б право допитувати свідків, здійснювати інші процесуальні дії, і їх результат був би більш конкретним і мав правові наслідки", - прогнозує експерт.