ua en ru

Експерт: Збільшення НБУ нормативу резервування за вкладами в інвалюті до 7% спровокує падіння ставок за валютними депозитами

Збільшення Нацбанком нормативу обов'язкового резервування за довгостроковими коштами і вкладами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті з 5% до 7% сприяє падінню попиту на валютні депозити, впевнений директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Це правильний крок , який повинен був зробити Національний банк. З одного боку , головний його мотиватор - витіснення доларових депозитів з ринку України , а також скорочення попиту на валюту. Іншими словами - дедоларизація економки. Про це давно заявляли представники НБУ, економічного блоку уряду, так що все логічно . З іншого боку, підвищення норми резервування робить валютні депозити не такими вигідними для комерційних банків. Тобто, платити ту прибутковість, яка була раніше, десь на рівні 6%, ніхто не буде. Наступним кроком буде зниження ставок за валютними вкладами, скажімо, до 4%», - сказав Устенко.

За його словами, цей крок автоматично робить валютні вклади менш привабливими для населення. «Тепер, вирішуючи питання, в якій валюті зберігати заощадження - при відносно стабільному курсі і високих ставках на гривневі депозити, звичайно, буде віддано перевагу вкладам у національній валюті», - зазначив експерт.

Він підкреслив, що, крім боротьби з доларизацією економіки, цей крок несе більш глобальне завдання - накачування ліквідністю ринку. «Адже збільшення ставок резервування - складова цієї політики, завдяки якій ми побачимо зниження кредитних ставок. Накачування ліквідністю при падінні попиту населення на валюту вплине на відсотки по кредитах у бік зниження», - резюмував експерт.

Збільшення нормативу передбачено постановою НБУ від 19 вересня 2013 р. №371 «Про деякі питання регулювання грошово - кредитного ринку», яка набирає чинності з 30 вересня.