ua en ru

Експерт: вдалий січень і менше споживання імпортних енергоресурсів дозволили експорту здолати імпорт

Директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко констатує, що зафіксоване вперше за 4 роки в січні перевищення експорту над імпортом викликане скороченням вжитку імпортних енергоресурсів.

"Це хороший сигнал, адже вперше за тривалий період часу можна констатувати таку ситуацію. Зараз можна говорити, що Україна має кращий стан торгівельного балансу, ми вийшли із зони дефіциту торгівельного балансу в зону профіциту, хоча і незначного. Не знаю, чи продовжиться в подальші місяці тенденція, але є передумови говорити про те, що дефіцит торгівельного балансу за результатами року буде набагато меншим, ніж в попередні періоди, можна", - переконаний експерт.

В той же час, за його словами, січневе перевищення експорту над імпортом викликане скороченням споживання імпортних енергоресурсів.

"У січні у нас торгівельний баланс виглядає кращим, ніж в інші місяці. Ну, і основне, це те, що ми споживали менше російського газу", - сказав Устенко.

Фахівець також відзначив, що в майбутньому в разі результативності заходів по заміщенню імпорту вітчизняною продукцією скорочення його об'ємів до України продовжуватиметься.

"В принципі, урядова програма імпортозаміщення ключовою позицією якраз має розвиток програм енергоефективності, видобутку власних енергоресурсів для зменшення ввезення імпортних. В разі результативності цих кроків, а також реалізації заходів по тому, що передивляється ряду імпортних мит, імпорт і далі скорочуватиметься", - сказав Устенко.

Нагадаємо, що згідно даним Держстату, за підсумками січня 2013 р. зафіксовано перевищення експорту над імпортом на 15,8 млн дол. У минулому році за підсумками січня в торгівлі товарами і послугами був зафіксований "мінус" майже на 59 млн дол.

Найбільш вагомий вклад до зниження імпорту внесло скорочення споживання російського газу і нафти. В той же час, ряду галузей удалося істотно наростити обсяги продажів на зовнішніх ринках.

Так, найдинамічніше порівняно з січнем минулого року збільшився експорт продукції хімічної промисловості - +22,1%, на 9,1% збільшилися продажу на зовнішніх ринках машинного обладнання, на 6,2% додав експорт зерна.