ua en ru

Експерт: трансфертне ціноутворення буде перешкоджати відтоку грошей в офшори

Старший юрист юридичної компанії Clifford Chance Дмитро Орендарец констатує, що прийняття законопроекту про трансфертне ціноутворення зможе істотно поповнити бюджет, а також перешкоджати відтоку грошових коштів в офшори.

"Позитив у тому, що цей механізм, коли його доведуть до розуму, зможе істотно поповнити бюджет, а також перешкоджати відтоку грошових коштів в офшори. Якщо будуть більш прозорі правила гри - це зменшує поле для зловживань. Приймати потрібно, та є деякі зауваження, але таке законодавство обов'язково повинно бути", - сказав Орендарец.

Крім того експерт підтримав норму законопроекту щодо порогового показника в 50 млн грн, при досягненні якого операція стає контрольованою.

"Я вважаю, що на етапі впровадження нових правил законопроекту і податкової, і платникам податків потрібно буде багато ресурсів для налагодження процесу підготовки, подання та обробки інформації про контрольовані операції. Тому запровадження такого порогового показника на етапі впровадження нової системи є обґрунтованим, незважаючи навіть на те, що така практика використовується далеко не у всіх країнах", - додав Орендарец.

У майбутньому, за його словами, цей поріг можна буде знижувати.
Норма, яка вимагає доопрацювання, на думку юриста, передбачає, що в перелік контрольованих законопроектом операцій потрапили операції з непов'язаними особами, які зареєстровані в юрисдикціях з більш низькими, порівняно з Україною, ставками оподаткування.

Нагадаємо, що раніше Верховна Рада України прийняла в першому читанні і за основу урядовий законопроект№2515 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення"