ua en ru

Експерт пов'язує скорочення резервів НБУ з виплатою зовнішніх боргів

Скорочення резервів НБУ до 18,8 млрд дол. пов'язане з виплатою зовнішніх боргів.Таку думку висловив у коментарі "Укрінформу" виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"За нашими оцінками, ЗВР України в листопаді скоротилися приблизно до 18,8 млрд дол. Ця цифра знаходиться в межах покриття 2-3 місяців нашого майбутнього імпорту. Так що не можна вважати обсяг українських ЗВР в 20 млрд дол. психологічним бар'єром", - сказав Устенко.

Як зазначив економіст, протягом останніх 6 місяців спостерігається зниження обсягів імпорту в Україну, і немає передумов того, що цей тренд зміниться.

За словами Устенка, скорочення обсягів ЗВР відбулося з об'єктивних причин і було очікуваним.

"У листопаді Україна виплатила майже 1 млрд дол. Міжнародному валютному фонду, крім того, виплати з ОВДП на 0,5 млрд дол.", - пояснив він.

Експерт підкреслив, що 2013 рік був піковим по виплатах українських зовнішніх боргів, і в майбутньому році боргове навантаження буде значно нижче.

Як зазначив Устенко, зниження ЗВР у листопаді могло б бути суттєвим, проте воно нівелювалося тим, що уряд успішно розмістив ОВДП на 820 млн дол.

Економіст вважає, що НБУ вів у листопаді правильну політику, не виходячи з великими інтервенціями на міжбанківський валютний ринок.

Як зазначив експерт, у разі, якщо політичне протистояння в Україні затягнеться на тривалий час, існує ризик зростання попиту населення на готівкову валюту.

"Дуже багато політичних сил зацікавлені в дестабілізації економічної ситуації і працюють фактично на її руйнування. Для них, чим гірша економічна ситуація, тим легше вирішувати свої власні завдання. Це абсолютно неприпустимо. Тим більше неприпустимо залучення до подібного роду конфліктів банківської системи і тим більше Національного банку України. Можна спекулювати на чому завгодно, тільки не на банківській системі, тому що в результаті постраждають всі", - упевнений економіст.