ua en ru

Експерт вважає, що закон про спецконфіскацію є спробою поділити активи колишніх чиновників

Експерт вважає, що закон про спецконфіскацію є спробою поділити активи колишніх чиновників Фото: Верховна Рада

Головна мета закону про спецконфіскацію – легалізація раніше відібраних у колишньої влади фінансових активів, а не запровадження нових механізмів боротьби з корупцією. Таке думку висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, коментуючи запропонований до прийняття Верховною Радою проект закону "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо забезпечення вилучення до бюджету необґрунтовано отриманих активів".

"Мені він нагадує спробу розправитися і поділити активи колишніх, а не забезпечити новий механізм боротьби з корупцією, чого б дійсно нам хотілося. Головна мета закону про спецконфіскацію легалізувати раніше відібрані у колишньої влади фінансові активи, облігації зовнішньої позики, легалізувати ту знамениту нафту Курченка", - сказав Руслан Бортник.

На його думку, в цілому ідея закону про спецконфіскацію несе величезну загрозу для інвестицій в Україні, відкриває можливість для різного роду рейдерства, дає можливість переслідувати будь-яку людину, оскільки будь-кого можна "підтягти" під ті чи інші статті.

Він підкреслив, що в нині чинному українському законодавстві абсолютно достатньо механізмів, щоб подолати будь-яку корупцію і корупціонерів.

"Цей закон не потрібний, оскільки у чинному законодавстві є процедури і конфіскації, і спецконфіскацію. Просто в чинному законодавстві для того, щоб реалізувати ці процедури необхідно пройти всі судові стадії і дотриматись законності. А цим законопроектом фактично пропонується псевдозаконний спосіб вилучення ресурсів у людей, які пов'язані з попередньою владою", - зазначив Руслан Бортник.