ua en ru

Експерт розповів про можливий вихід з колапсу НКРЕКП

Експерт розповів про можливий вихід з колапсу НКРЕКП

Експерт прокоментував звільнення Бориса Циганенка

Вірогідним виходом з ситуації "повного паралічу" роботи НКРЕКП у зв'язку зі звільненням члена Комісії Бориса Циганенка та необхідною ротацією є тимчасове зниження кворуму для прийняття важливих галузевих рішень. Про це в коментарі "Українським новинам" заявив екс-член НКРЕКП і керівник Проектного офісу по імплементації реформи енергоринку Володимир Євдокимов.

Він зазначив, що рішення може носити тимчасовий характер.

"Я думаю, що він ймовірний, я думаю, що, швидше за все, так і станеться. Тимчасово, хоча б до того моменту, як оберуть нових членів комісії. Це об'єктивні речі. Я думаю, що, напевно, це буде правильне рішення на сьогоднішній день. Воно хоч і непопулярне, йде від якихось принципів, але з урахуванням сьогоднішніх об'єктивних факторів, я думаю, це одне з найбільш реальних", - сказав він.

Експерт також підкреслив, що на сьогодні вже підготовлений проект закону, який дає можливість продовжити повноваження членів Регулятора. Це стосується, в першу чергу, Вікторії Морозої, яка повинна продовжити роботу.

"Є проект закону, який дає можливість продовжити повноваження. За великим рахунком, за законом повинні бути два укази. Може бути, Морозовій продовжать повноваження. Я не знаю, мені важко коментувати цю ситуацію. Але щось робити все одно потрібно. Тому що колапс на ринку – це дуже погано. Тому потрібно як можна швидше це питання врегулювати", - заявив він.

Раніше президент України Петро Порошенко звільнив з посади члена НКРЕКП Бориса Циганенка, в результаті чого число членів регулятора разом з його головою скоротилося до трьох – нижче кворуму.

За словами економічного журналіста Сергія Головньова, Циганенко є людиною Костянтина Григоришина. Зазначалося, що до призначення в НКРЕКП Циганенко був директором ТОВ "Енерджі Консалтинг", яке контролюється олігархом. Саме Циганенко займався в Комісії питаннями, пов'язаними із закупівлею трансформаторів держкомпанією "Укренерго" у "Запорізького трансформаторного заводу" (ЗТР) Костянтина Григоришина.

За даними ЗМІ, скандал з цією закупівлею розгорівся влітку 2015 року. У результаті менеджмент "Укренерго" був змінений. Пост керівника покинув Юрій Касич, який до цього керував обленерго Григоришина, а трансформатори були куплені за ціною, що в два рази нижчі за заявлену.

За словами експерта Юрія Корольчука, робота НКРЕКП може саботуватися людиною Григоришина, у зв'язку з боргами Луганського енергетичного об'єднання (належить Григоришину) перед "Енергоринком" на суму понад 5 млрд грн.