ua en ru

Експерт розповів про роль Яценюка в наданні Україні радарів з США

Експерт розповів про роль Яценюка в наданні Україні радарів з США

США передали Україні сучасні контрбатарейні радарні системи після візиту Арсенія Яценюка до Америки, в ході якого лідер "Народного фронту" в тому числі переконував американських політиків надати українській армії необхідне озброєння. Таку думку у своєму блозі висловив політолог Андрій Міселюк.

Він зазначив, що в суботу Сполучені Штати передали Україні чотири контрбатарейні радарні системи AN/TPQ-36 і десять систем AN/TPQ-49. Системи передані безкоштовно і будуть відправлені прямо в район проведення антитерористичної операції.


"Варто нагадати, що в минулому році при прийнятті рішення про надання Україні озброєння з настільки серйозними можливостями американським законодавцям навіть довелося долати опір адміністрації президента. Американського, само собою", - сказав Міселюк.

"Однак, незважаючи на цю одностайність сенаторів, як бачимо, на практиці радари до України дісталися тільки рік потому. Все-таки Штати президента Обами в передачі сучасної зброї Україні діють дуже обережно", - додав він.

Політолог підкреслив, що Яценюку цього тижня під час візиту в Штати знову довелося переконувати Маккейна, його колег-сенаторів Річарда Дурбіна і Роберта Коркера, а також віце-президента Джозефа Байдена, що така зброя дійсно вкрай необхідно української армії "і таки змусить росіян зменшити масштаби агресії проти України".

"Після того, як американські радари таки опинилися в українській армії, у Києві сподіваються, що їх прибуття знаменує собою новий етап у практичному зміцненні обороноздатності нашої країни", - резюмував експерт.