ua en ru

Експерт розкритикував позицію Макєєвої стосовно виробництва сигарет

Експерт з економічних питань Мар'ян Заблоцький розкритикував позицію заступника міністра фінансів Олени Макєєвої стосовно виробництва сигарет.

Відзначимо, раніше в інтерв'ю українським ЗМІ зміни в податковий кодекс, які передбачають додатковий податок від ціни сигарет дорожче 15 гривень за пачку, прокоментувала Олена Макєєва.

"Позиція Макеєвої - економічний нонсенс. У всіх виробників сигарет більше 80% продажів - це сигарети бюджетного сегмента. В Україні немає виробників "дорогих сигарет". Але є одна компанія - Імперіал - яка намагається підлаштувати податкову систему під свій портфель, в якому немає сильних марок. Справи у Імперіала настільки погані, що нещодавно компанія на 3 гривні знизила ціну на сигарети марки Давідофф", - заявив Мар'ян Заблоцький.

При цьому Макєєва заявила, що "якщо говорити про вплив на бюджет, то буде це специфіка чи адвалор в якійсь пропорції, різниці немає".

"Мова йде про переділ ринку, про перегляд впливу тих чи інших гравців на ринку", - зазначила заступник міністра.

Нагадаємо, тютюнові компанії вже знизили на 1-3 грн ціни на сигарети. За даними експертів, бюджет втрачає 800 млн грн при зниженні середньої ціни на ринку на 1 грн. Також є думка про те, що пропозиція про підвищення адвалору призведе до подальшого зниження цін на ринку і падіння реальних доходів бюджету.