Експерт: офіс реформ при Міноборони фальсифікує результати експерименту з харчуванням військовослужбовців
Проектний офіс реформ при Міноборони фальсифікує результати експерименту у двох військових частинах, пов'язаного з системою організації харчування військовослужбовців. Про це заявив політичний експерт, журналіст Кирило Сазонов, передають українські ЗМІ.
"Голова проектного офісу реформ при Міністерстві оборони Андрій Загороднюк виклав у своїй колонці на УП фото обіду, яким годують зараз військовослужбовців у Львові та Одесі. На фото сьомга, банани, ананаси, салат зі свіжих помідорів і солодкого перцю. І все це менше ніж за 65 гривень. Ні не за обід, а за триразове харчування! Ділимо на три - виходить вартість обіду на фото близько 22 гривень. Ціна стейків сьомги в магазині близько 250-300 гривень за кілограм. На око, звичайно, важко оцінити, але такий шматочок не може коштувати менше 50 гривень. Будь-яка господиня скаже, що собівартість такого обіду в рази вище ніж 20 гривень. А нас переконують, що солдат не просто їсть червону рибу, заїдаючи ананасами. В "експериментальних" столових діє система шведського столу, і солдати можуть брати будь-які продукти в необмеженій кількості!", - зазначає Сазонов.
За словами експерта, реформатори з Міноборони водять громадськість "за ніс", "видаючи красиві картинки за результат своїх реформ".
"Спілкуючись з військовими, які знають реальну ситуацію в частинах, де проходить експеримент, дізнаєшся, що "картинка" (з сьомгою і ананасами) лише частина один із епізодів, що викликають сумніви. Приміром, Загороднюк пише, що використовується майже 250 видів продуктів. За фактом, менше ста. За фактом, до роботи в їдальнях залучають курсантів. За фактом продукти в частині поставляють ті ж компанії, що і раніше", - стверджує Сазонов.
На його думку, в проектному офісі реформ при Міноборони не можуть обґрунтувати необхідність повернення в армію військових кухарів.
"Абсолютно не зрозуміло, у чому краса повернення "військових кухарів"? В рамках аутсорсингу, який є у всіх арміях НАТО можна вводити і шведський стіл, і розширене меню з 250 видами продуктів. В чому проблема? Загороднюк стверджує, що немає можливості впливати на раціон і контролювати якість. Але це нонсенс! Він каже, що співробітники аутсорсингових компаній це цивільні особи, які не можуть виїжджати в зону конфлікту. І тут же сам собі суперечити, заявляючи, що всі обслуговуючі функції в рамках експерименту виконують цивільні фахівці. Тобто цивільних посудомийок на фронт везти можна, а кухарів немає? Шкода, що про це не знали американці, починаючи операцію в Іраку", - стверджує експерт.
За його словами, в НАТО вся система харчування військових побудована на аутсорсингу. Є чітка модель, відпрацьована у структурах Альянсу.
"І тільки наші "копперфільди" продовжують шукати оптимальну модель в складних умовах", попутно підкидаючи в ЗМІ байки про сьомзі і ананасах за 22 гривні", - резюмує Сазонов.
Нагадаємо, з вересня 2015 року у двох військових частинах у Львові та Одесі Міноброни проводить експеримент, пов'язаний з поверненням до колишньої радянської системи харчування військових, коли військовослужбовці самі готують собі їжу. Між тим, в НАТО позиція керівництво МО не відмовлятися від аутсорсингу.