ua en ru

Експерт назвав причини зниження котирувань золота

Експерт назвав причини зниження котирувань золота Фото: золото

Золото знаходиться під тиском кількох факторів

В останні тижні котирування золота знаходяться під значним тиском. З кінця квітня вони знизилися майже на 5%, в моменті опускалися в район 1220 доларів за тройську унцію. Ситуацію коментує старший аналітик Альпарі Роман Ткачук.

"Показово і зниження відкритого інтересу на ф'ючерсні контракти на золото на біржі Сомех. Дорогоцінні метали користувалися популярністю перед першим туром виборів у Франції. Але після того як у другий тур вийшли Емманюель Макрон і Марін Ле Пен, їх результат був вирішений наперед. Ризики Frexit і розколу Євросоюзу істотно знизилися, а захисні активи перестали користуватися популярністю", - зазначив аналітик.

На його думку, на золото також "тиснуть" очікування підйому ставки ФРС США на найближчому засіданні 13-14 червня.

"У Федрезерву для цього є всі підстави. Ринок праці США у відмінному стані, кількість заявок на допомогу з безробіття і рівень безробіття перебувають на 28-річних мінімумах. Рівень безробіття опустився до 4,4%, в економічних термінах це фактично повна зайнятість працездатного населення. Ринок житла також знаходиться на максимумах, а інфляція наближається до цільового рівня 2%річних", - підкреслив Роман Ткачук.

Він зазначив, що опубліковані сьогодні дані по індексу споживчих цін виявилися трохи нижче очікувань, але в деякій мірі компенсує їх вчорашні дані щодо зростання індексу цін виробників за квітень(+0,5%, - ред.). На цьому тлі, на думку експерта, не дивно, що все більше членів ФРС США висловлюється за більш швидке посилення грошово-кредитної політики. Зокрема, цього тижня глава ФРБ Бостона Ерік Розенгрен закликав ще три рази підняти ставку в цьому році.

"Якщо ми подивимося на котирування ф'ючерсів на облікову ставку, то вони показують, що ймовірність підйому ставки в червні становить близько 90%. На цьому тлі долар і американські облігації знаходиться у фаворитах у інвесторів, а товарні активи перебувають під тиском. Знижуються і котирування золота, які, як відомо, залежать від обсягу ліквідності у світовій фінансовій системі", - резюмував аналітик.