ua en ru

Експерт назвав Ляшка головним опозиціонером країни у зв'язку з позицією радикалів по Конституції

Експерт назвав Ляшка головним опозиціонером країни у зв'язку з позицією радикалів по Конституції

Голосування за поправки до Конституції стало моментом істини для всіх парламентських політиків. Про це в коментарі українським ЗМІ розповів політолог Петро Охотін.

"З одного боку президент показав свої вміння знаходити підходи до багатьох політичних сил, які без спеціальних аргументів навряд чи підтримали б пропозиції президента. Ну що ж, рейтинг їм суддя, а вагомість аргументів ми побачимо хіба що за непрямими ознаками - кадрових призначень та котирувань компаній на біржі", - зауважив експерт.

При цьому, за його словами, набагато більш цікавими з точки зору політичного позиціонування стали події в парламенті для опозиції.

"В останній місяць своїми вимогами створити ТСК з офшорів Ляшко вже і так поставив себе на місце основного опонента президента, і точкові удари по депутатах-радикалах стали тому підтвердженням. Ви щось чули про претензії прокуратури до депутатів Опоблоку? В нашій політичній субкультурі саме ставлення Генпрокуратури стає головним індикатором опозиційності. Так от, під час голосування за зміни до Конституції виборці побачили саме різкий демарш Радикальної партії, що і робить її лідера головним опозиціонером країни. Фракція Батьківщини розділилася у голосуванні, і навіть яскравий виступ особисто Савченко не переб'є осад від голосування більшості серцевої фракції "за" пропозиції президента, а лідери "Свободи" і "Самопомочі" знаходяться поза парламентом, що ускладнює прийняття рішень і артикуляцію публічної позиції", - заявив він.

Експерт додав, що подальший розвиток подій призведе до ще більшої поляризації політикуму: Олег Ляшко буде застосовувати всі нові радикальні форми протесту.

Також політолог зазначив зростання телевізійної популярності лідера радикалів, що пов'язано з запуском авторського проекту "Правда Ляшка" на одному з українських телеканалів, який вже охрестили "відкриттям року".