ua en ru

Експерт: Коболєв приховує інформацію про закупівлі газу

Закупівлі газу з Європи керівництвом НАК "Нафтогаз Україна" проводяться, минаючи тендери, часто за завищеними цінами. Про це повідомив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, передають українські ЗМІ.

За його словами, майже рік чиновники держкомпанії купували паливо у компанії Trail Stone, що має непрозору структуру власності.

"Нафтогаз" у них (Trail Stone) купував газ протягом першого-другого кварталу поточного року. І торік він у них купував газ. Просто потім, наскільки мені відомо, Trail Stone задекларував намір безпосередньо торгувати газом - створити тут свою дочірню компанію. Так чи інакше, протягом як мінімум року "Нафтогаз" купував у них газ - це правда. Якщо вони вважають можливим розповісти про своїх акціонерів, то нехай розкажуть. Але зараз цілком очевидно, що велика американська інвесткомпанія River Stone не є власником або бенефіціаром Trail Stone. Там є якісь незрозумілі власники, які зареєстровані в офшорі. Це абсолютно очевидно з документів, які вже є в наявності", - стверджує Марунич.

На думку експерта, причина, по якій в якості партнера "Нафтогазу" була обрана компанія з сумнівним походженням, не відома.

"Треба питати у топ-менеджерів "Нафтогазу", чому вони обрали таку компанію для покупки газу. Ціни, за якими продавав газ Trail Stone, м'яко скажемо, не відрізняються у меншу сторону по відношенню до конкурентів. Я не знаю, чим вони їх залучили. Всі ці контракти закриті", - заявляє Марунич.

Експерт не виключає, що власники офшорної компанії запропонували керівництву НАК "Нафтогаз Україна" в особі Андрія Коболєва якісь "надпривабливі умови", про що Коболєв і його заступник Юрій Вітренко повинні розповісти громадськості. За даними Марунича, ситуація з поставками газу не змінилася і зараз.

"Нафтогаз", наскільки мені відомо, м'яко скажемо, не проводить аукціони на ті транзитні потужності, які доступні на кордоні. Про яку прозорість або лібералізацію реверсних поставок може йти мова, якщо "Нафтогаз" не допускає можливості входження туди інших суб'єктів. І друге, на підставі чого відбираються компанії, які постачають газ "Нафтогазу" по реверсу? Адже тендери не проводяться. Підписуються якісь двосторонні договори. Вони не оприлюднені - це все конфіденційна інформація. Ніхто крім КРУ не може її перевірити і зробити свої висновки", - говорить експерт.

Нагадаємо, як повідомляли ЗМІ, журналісти програма "Народна прокуратура" телеканалу 112 з'ясували, що Андрій Коболєв в минулому році придбав елітний котедж на березі Київського моря вартістю близько 1 мільйона доларів, який не вказав у декларації про доходи. Автори розслідування пов'язують голову "Нафтогазу", а також його ділового партнера і заступника Юрія Вітренко з газотрейдером Trail Stone. Зазначалося, що компанія поставляла "Нафтогазу" газ за завищеною ціною, залишаючи прибуток в офшорах.