ua en ru

Експерт: ГПУ не знайшла іншого способу "втихомирити" партію Ляшка, крім тиску на бізнес депутатів

Генеральна прокуратура не знайшла іншого способу протистояти виступає за відставку Віктора Шокіна Радикальної партії Олега Ляшка крім тиску на бізнес, що має відношення до членів фракції. Про це заявив політолог Володимир Цибулько у своєму блозі.

В якості прикладу він наводить конфлікт навколо найбільшої в країні мережі супермаркетів "АТБ" ТОВ "АТБ-Маркет") і групи компаній Group S., якою управляє сім'я народного депутата від Радикальної партії, голови комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергія Рибалка.

"Почалося все з сімейного конфлікту - після розлучення Сергія Рибалка з дружиною. В один момент колишній тесть (співзасновник "АТБ" Геннадій Буткевич - ред.) заборонив колишньому зятю бачити свою дитину. Але Сергій Рибалка став боротися за право брати участь у вихованні своєї дочки через суд. Буткевич ще в радянський час сам працював у міліції і пішов звідти через корупційний скандал. Пізніше він був правою рукою колишнього українського прем'єр-міністра Павла Лазаренка, який пізніше відсидів за корупційні злочини в США більше 8 років. Буткевич якраз відповідав у нього в команді за відносини з силовиками", - нагадав Цибулько історію конфлікту.

За словами політолога, в 2013 році Буткевич погодив з сином Януковича Олександром питання ліквідації компанії Рибалка. При цьому супермаркети "АТБ" вирішили не повертати виробнику снеків гроші за поставлений товар у розмірі 13 млн. доларів.

"Силовики мочили Рибалку за його ж гроші. Але забрати бізнес і посадити його самого не встигли - в країні переміг Майдан. Але Буткевич швидко знайшов спільну мову і з новою владою - досі гроші вирішують багато чого. Спочатку S. Group. вдавалося вигравати суди, і частину боргу вдалося повернути. Але коли мережа "АТБ" програла черговий суд, вони знову традиційно підключили силовиків", - продовжує Цибулько.

Серед останніх дій прокуратури, ініційованих "АТБ", політолог призводить захоплення проведення обшуку в Київському апеляційному господарському суді та вилучення оригіналів справи про борги "АТБ" перед S. Group.

"АТБ" теж не вгамовується і заявляє, що на них організована "рейдерська атака". Але їх аргументи виглядають смішно - для корпорації, яка входить в топ-5 компаній України за обсягами обороту (йдеться про десятки мільярдів гривень), 110 млн. грн. - сущі копійки. Коли Буткевич, який звик скуповувати прокурорів, депутатів і міністрів пачками, скаржиться на якийсь міфічний рейдерське захоплення, це вже смішно", - додає експерт.

"Враховуючи традиційне протистояння РПЛ з генпрокурором Шокіним, виглядає так, що іншого механізму "втихомирити" фракцію РПЛ, як через розтерзання компанії одного з найзаможніших фінансово депутатів фракції. І тут союз з дияволом цілком підходить. Мережа "АТБ" свого часу динамічно розвивалась у часи Януковича. А в часи окупації не просто співпрацює з окупантом, але і перереєструвалася для роботи в окупованій зоні на території Краснодарського краю. За логікою, вона повинна потрапити під жорсткі санкції на території України, адже навіть перефарбування з "АТБ" в "ПУД" на території окупованого Криму не приховує коллаборационных природи цього бізнесу. Але ми отримуємо дивний союз за інтересами - невже інтереси Різницькій і колабораціоністів можуть так зблизитися на фігурі Сергія Рибалки? ", - задається питанням Цибулько.