ua en ru

Експерт: ЄС повинен був допомогти українській економіці перебудуватися під євростандарти

Чим ближче дата вільнюського саміту, тим зрозуміліше стає, що реальної допомоги у розбудові української економіки під "євростандарти" не передбачається. Таку думку висловив політичний експерт Дмитро Джангіров.

"За різними оцінками експертів, зобов'язання України за угодою про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС покриває від 2/3 до 3/4 зобов'язань Польщі при вступі ЄС. Яка очікувана компенсація Україні? Йдуть розмови про 1 млрд євро протягом 7 років. Порівняйте з очікуваними мінімальними втратами від російських санкцій в 3 млрд дол. щорічно", - зазначив Джангіров.

Експерт констатує, що фінансова допомога, надана в свій час Польщі у вигляді списання одних кредитів, пільгової реструктуризації один їх і прямих безповоротних "вливань" перевищила 100 млрд євро.

На його думку, це дозволило полякам порівняно безболісно пережити кризу 2008-2009 рр. зокрема, різке нарощування держборгу не призвело до критичних розмірів заборгованості, як у Греції, Італії, Іспанії та Португалії.

"І ось, нарешті, ми підійшли до ключового питання: причому тут Україна? Адже, перш за все, Варшава вступала в ЄС в якості члена, а Київ збирається всього лише підписувати Асоціацію. Часто стверджують, що "в запасі" є ще кредит МВФ (приблизно 15 млрд дол.) і пов'язаний з ним кредит ЄБРР (приблизно 700 млн євро), але вони даються на макроекономічну стабілізацію і структурні реформи та їх отримання - абсолютно окремий переговорний процес. Не кажучи вже про те, що це, перш за все, кредити, а не допомога, гранти, або компенсації", - переконаний Джангіров.