ua en ru

Жовтенко: експеримент Міноборони з харчуванням повинна розслідувати військова прокуратура

Організатори експерименту Міноборони по поверненню в армію військових кухарів і радянської системи годування маніпулюють цифрами, приховуючи грандіозні збитки, завдані держбюджету.

Про це заявив експерт з нацбезпеки Тарас Жовтенко, передають українські ЗМІ.

За його словами, дані перевірки департаменту аудиту та фінансового контролю МО зафіксували, що добова вартість годування одного військовослужбовця при відмові від послуг аутсорсингових компаній зросла на 5 гривень. В масштабах всіх збройних сил країни це додаткові 5 мільярдів гривень, які доведеться щорічно виділяти з держбюджету. Між тим, у даних аудиту не було враховано низку найважливіший факторів, що свідчать про набагато більшу перевитрату коштів з боку організаторів експерименту, пише автор.

"В цих розрахунках не враховано майже 3 мільйони гривень, які пішли на закупівлю обладнання, посуду і т. д. А це небагато і немало - 25% від усіх витрат. Їдальні, де працюють аутсорсери, практично не отримують підтримки від держави. Один з представників компаній поскаржився, що з травня минулого року підприємству довелося витратити майже 3 мільйони на нові холодильники, печі, посуд. І ці витрати йому ніхто не збирається компенсувати з держбюджету. Є різниця - при поверненні "військових кухарів" держава витрачає додатково 3 мільйони, у разі аутсорсингу - безоплатно отримує обладнання на 3 мільйони?", - пише Жовтенко.

Автор розслідування звертає увагу, що навіть без урахування купівлі обладнання, реальні витрати на харчування курсантів у Львівській академії сухопутних військ, де проходить експеримент, збільшилися не на 5, а майже на 20 гривень.

"Згідно з аудитом добова вартість продуктів для одного курсанта Львівської академії становила 57 гривень. Але фактично військова частина отримувала продукти з розрахунку 73 гривні на добу на військовослужбовця! У проектному офісі при МО звітували про те, як покращився раціон, демонструючи фото з їдальні. Але чомусь замість чесної цифри в 73 гривні (це тільки продукти, а ще є зарплата персоналу, миючі засоби, комунальні видатки) вказувалася цифра в 57 гривень. І на цій підставі видавалися переможні реляції про досягнутої економії", - пише Тарас Жовтенко.

За словами експерта, витрати на персонал у ході експерименту також занижені. "Замість 75 осіб, які нібито працювали в їдальні Львівської академії під час експерименту, там, за словами очевидців, реально працювала близько 130 чоловік! До підсобних робіт залучалися курсанти. Таким чином, якщо рахувати чесно - вартість годівлі до "експериментальної" частини склала близько 84 гривень. А зовсім не 65", - пише він.

Тарас Жовтенко вважає, що результатами експерименту повинна займатися військова прокуратура.

"Уявімо, якщо цей "досвід" перенести на всі військові сили. Здається, настав час, коли зайнятися експериментом впритул повинна Військова прокуратура. Тому що приховування його результатів і маніпуляція цифрами в майбутньому може дуже дорого обійтися нашій країні", - впевнений експерт.