ua en ru

Експерт: тиск Генпрокуратури на бізнес опозиціонерів може заблокувати безвізовий режим

Після відновлення збору підписів за відставку Генерального прокурора, ГПУ активізувала тиск на бізнес, пов'язаний з опозиційними народними депутатами. Коли ця інформація буде правильно донесена європейським функціонерам, то прогрес євроінтеграційних процесів України, в тому числі і питання надання безвізового режиму, може бути заморожений. Таку думку висловив політолог Кость Бондаренко в коментарі РБК-Україна.

За його словами, боротьба з корупцією є одним з ключових маркерів серед як гласних, так і негласних умов для надання Україні безвізового статусу.

"Але загальновідомо, що по лінії Генеральної прокуратури більшість антикорупційних ініціатив блокується. Сьогодні ж негативне сприйняття посилюється не тільки підписами за відставку Шокіна, але і конкретними порушеннями прокуратурою норм законодавства", - вважає Бондаренко.

Серед прикладів він зазначив нещодавній обшук приміщень Апеляційного господарського суду Києва співробітниками прокуратури Дніпропетровської області.

"Навіть при Януковичі складно було б уявити, щоб за санкції районного суду де-то в Бабушкінському районі Дніпропетровська прокурори і озброєні люди в масках приїхали б обшукувати господарський суд у Києві, та ще й заради вилучення оригіналів справи про звичайному господарському спорі. Сумніваюся, що Генеральний прокурор не бачить цього прямого втручання силових органів у корпоративні конфлікти. Очевидно, що такі речі відбуваються з його санкції", - зазначив експерт.

На його думку, в конкретній ситуації з обшуком в Апеляційному суді чітко простежуються політичні мотиви.

"Історію можна було б залишити без уваги, якби не той факт, що однією із сторін справи в суді є компанія сім'ї народного депутата від Радикальної партії Сергія Рибалки. А саме Радикальна партія сьогодні перехопила у "Самопомочи" ініціативу по збору підписів за відставку Шокіна. Таким чином, корпоративне протистояння плавно переросло в політичний тиск. Природно, не можна виключати, що тут збіглися інтереси опонентів Риболовлі (мережа супермаркетів "АТБ") та корумпованих прокурорів", - вважає Бондаренко.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли про обшук, проведений у Київському апеляційному господарському суді прокуратурою Дніпропетровської області. У результаті обшуку було вилучено оригінали справи про заборгованість "АТБ" перед одним з підприємств групи компаній S. Group, що належить родині нардепа Сергія Рибалка, на суму близько 110 млн. гривень. У S.Group заявили, що такі дії призведуть до заморожування розгляду судового спору.