ua en ru

Експерт: Щоб отримати іпотечний кредит, позичальник повинен заробляти від 14 тис. грн на місяць

Щоб оформити іпотеку на 60 тис. дол. (в еквіваленті) під 15% річних, позичальникові потрібно мати щомісячні доходи від 14 тис. грн на місяць. Про це заявив голова правління банку "Фінанси і кредит" Владимир Хливнюк, пише видання "Дзеркало тижня. Україна".

За прогнозом банкіра, "ринок іпотеки застиг дуже надовго". На його думку, єдиний вихід в такій ситуації - бюджетні вливання в окремі сегменти. Хливнюк вважає, що якість іпотечного портфеля банків може знижуватися через погіршення стану світової економіки.

За словами ж заступника голови правління "Ерсте Банку" Світлани Черкай, стрімкого зростання іпотеки дійсно не варто чекати, враховуючи низький рівень доходів населення (середня зарплата - близько 2,5 тис. грн). Проте ринок має перспективи, враховуючи низький рівень закредитованості населення по відношенню до ВВП на тлі європейських країн.

З думкою про брак потенційних позичальників не погодився перший заступник голови правління НБУ Юрій Колобов. За його словами, у разі надання державою компенсаційних механізмів з більше 45 млн населення може знайтися достатня кількість людей, які дадуть поштовх розвитку іпотечного ринку.