ua en ru

Екс-заступник генпрокурора США підтвердив закриття всіх справ щодо Злочевського та Burisma

Екс-заступник генпрокурора США підтвердив закриття всіх справ щодо Злочевського та Burisma Фото: Микола Злочевський

Джон Буретта розповів про ситуацію навколо Burisma Group

Колишній заступник генерального прокурора США і нинішній американський адвокат Burisma Group Джон Буретта підтвердив закриття всіх справ навколо Burisma Group і президента групи Миколи Злочевського. Про це він розповів в інтерв'ю українським ЗМІ.

За словами Буретти, було важливо закрити всі справи по Burisma і Злочевському відкрито і юридично чисто. "Коли закон й факти диктують результат справи, як це було у випадку з Британським судом, торжествує верховенство права", - зазначив він.

Екс-заступник генпрокурора США нагадав, що Злочевський став одним з небагатьох чиновників попередньої влади, хто свідомо пішов на проведення слідчих дій в Україні, а після вивчення всіх матеріалів у Лондоні та Києві, кримінальні провадження щодо Злочевського були припинені.

"В період з 3 по 5 грудня 2014 року Центральний кримінальний Суд Великобританії провів офіційне засідання і розглянув велику кількість матеріалів, наданих Бюро по боротьбі з шахрайством в особливо великих розмірах (SFO) та Миколою Злочевським. Серед них були матеріали на тисячах сторінок, надані українською владою на прохання SFO, важливі документи від фінансових установ, а також афідевіти, письмові свідчення і багато інших докуменів, отриманих від імені Миколи Злочевського", - розповів Джон Буретта.

За словами Буретти, в січні 2015 року суд Великобританії в довгому письмовому рішенні заявив про відсутність об'єктивних підстав, що активи Злочевського були незаконно придбані в результаті неправомірних дій під час його державної служби.

"У серпні 2014 року Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження по аналогічній справі, за якою Британський суд вже виніс рішення. У відповідь на звинувачення, Микола Злочевський надав велику кількість матеріалів, раніше розглянутих судом у Британії. Протягом двох років справа залишалося відкритою, однак, ніяких доказів зловживання Злочевським своєю посадою під час державної служби не було пред'явлено. В результаті, у вересні 2016 року Печерський суд Києва дійшов висновку про відсутність підстав для продовження кримінального провадження по Злочевському. Іншими словами, Печерський суд прийшов до того ж висновку, що і Британський суд", – заявив адвокат.

Колишній заступник генерального прокурора США вважає, що незалежно від країни, важливо, щоб прокурори дотримувалися і прислухалися до закону і фактам.

Генеральна прокуратура України офіційно повідомила про закриття кримінальних проваджень стосовно президента Burisma Group Миколи Злочевського та Енергосервісної компанії "ЕСКО-Північ" (входить в Burisma Group).

"За результатами досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні... не встановлено порушень податкового законодавства з питань повноти та своєчасності сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб Миколою Злочевським за відповідний період, що підтверджується проведеними позаплановими документальними перевірками Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі головного управління ДФС в м. Києві", – йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

У відомстві уточнили, що висновки про відсутність порушень законодавства Злочевським підтверджуються рішенням Британського суду від 21 січня 2015 року і висновком експерта за результатами проведення судово-економічної експертизи від 6 лютого 2015 року. Крім того, компанія Burisma Group повністю відшкодувала до бюджету донараховані податки в результаті перевірок, сума яких склала 180 млн грн.

Крім того, прес-секретар генпрокурора України Юрія Луценка Лариса Сарган на своїй сторінці в соцмережі Facebook зазначила, що "в даному провадженні ГПУ спрацювала на відшкодування в держбюджет найбільшої суми за всі роки незалежності".

"Безпрецедентний штраф у 180 млн грн вперше сплачено до держбюджету! Живих грошей, повернутих державі", - написала Сарган.

Стисло і офіційно: Генеральною прокуратурою України розслідувалося кримінальне провадження за підозрою у вчиненні кримін...

Опубліковано Ларисою Сарган 1 лютого 2017 р.