ua en ru

Екс-власник "Радикал Банку" і депутат Київської облради Андрій Пасічник підозрюється в розкраданні 500 млн грн

Депутат Київської облради і колишній власник "Радикал Банку" Андрій Пасічник підозрюється в участі в злочинній схемі з виведення з ряду банків коштів на суму понад 500 млн грн. Про це "Комерсант-Україна" повідомив Високопоставлене джерело в Київській обласній раді.

Андрій Пасічник був повідомлений про підозру, 12 липня суд виніс постанову про його затримання і оголосив у всеукраїнський розшук. Мобільний телефон депутата вчора був відключений.

Андрій Пасічник був обраний до Київської облради 5 листопада 2010 р. за списком партії "Фронт змін", після чого увійшов в однойменну фракцію. Вчора в прес-службі "Фронту змін" заявили, що Пасічник перестав бути членом партії в січні 2012 р. В облраді кажуть, що не мають офіційної інформації від СБУ з цього питання. "Андрій Пасічник - дійсно наш депутат, але він малоактивний, і два роки ми його не бачили. Депутати працюють тут на громадських засадах, і його мало хто знає. Ніяких офіційних документів від партії або інформації про позбавлення його партійного квитка до нас не надходило, - розповів голова Київської облради Олександр Качний. - Як тільки суд винесе вирок, наш корпус розгляне питання про відсторонення його від депутатської діяльності. Але поки діє презумпція невинності".

У МВС відкрили кримінальні провадження за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 ("шахрайство") і ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу ("привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем"). Підозрюваним загрожує тюремне ув'язнення на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Читайте також: У розшук оголошений депутат Київської облради, якого СБУ підозрює у розкраданні 500 млн грн

Андрій Пасічник на момент обрання до облради працював директором ТОВ "Тайсон Інвестмент Груп", зареєстрованого в селі Петропавлівська Борщагівка за адресою вулиця Леніна, 2а. Міський телефон "Тайсон Інвестмент Груп" вчора не працював. За цією ж адресою також зареєстрована компанія ТОВ "Убінвест", яку очолює Антоніна Пасічник.

По сусідству із зазначеними компаніями - на вулиці Леніна, 2в - знаходиться "Радикал Банк", який отримав ліцензію в березні 2010 р. Його засновниками виступили Андрій Пасічник, Олена Пасічник, Валерій Черноусько і "Убінвест". За даними НБУ на 1 квітня 2012 р., Андрій Пасічник безпосередньо володів 25,35% акцій "Радикал Банку", а опосередковано - 43,4%. "Убінвест" контролював безпосередньо 41,425% банку, а Антоніна Пасічник - опосередковано 43,4%. Вчора в "Убінвест" сказали, що пані Пасічник відсутня в офісі.

У прес-службі "Радикал Банку" повідомили, що зараз Андрій Пасічник не має ніякого відношення до установи. На сайті банку говориться, що 13 червня 2012 р. він вийшов зі складу акціонерів, а 20 червня був звільнений з посади голови наглядової ради, яку обіймав з 31 грудня 2009 р.

Оскільки Андрій Пасічник оголошений у всеукраїнський розшук, він не може виїхати за кордон за своїми документами, відзначають юристи. При цьому статус депутата не дає імунітет від судового переслідування. "Статус депутата обласної ради не дає людині ніяких привілеїв ні при отриманні кредитів, ні за відповідальності за їх несвоєчасне повернення, - говорить старший партнер адвокатської компанії" Кравець і партнери "Ростислав Кравець. - Заочно без його присутності його не зможуть засудити. Якщо слідчий не накладе арешт на заставне майно за виданими кредитами, банки зможуть стягнути ці застави. Але якщо буде накладено арешт, кредитори не зможуть нічого зробити - арешт знімається, тільки якщо набуває чинності рішення суду у кримінальній справі".