ua en ru

Екс-президент Ізраїлю сьогодні починає відбувати 7-літній тюремний термін за зґвалтування

Екс-президент Ізраїлю Моше Кацав з сьогоднішнього дня починає відбувати тюремний термін за зґвалтування, після того як на початку 2011 р. він був визнаний винним у справі про злочини сексуального характеру і засуджений на 7 років позбавлення волі, передає Associated Press.
Кацав відкидає звинувачення на свою адресу. За словами колишнього глави держави, суд Ізраїлю засудив невинного і ховає його живцем.
У грудні 2010 року окружний суд оголосив екс-президента Ізраїлю винним у зґвалтуванні колишньої співробітниці в 1998 р., а також в сексуальних домаганнях відносно ще двох жінок, які працювали з Кацавом протягом 2000-2007 рр. 22 березня 2011 р. суд засудив Кацава до 7 років позбавлення волі. Апеляція, подана захистом колишнього глави держави, залишилася без задоволення.
Нагадаємо, що колишня співробітниця канцелярії Кацава звинуватила його в сексуальних домаганнях початку липня 2006 р. Будучи на той момент Президентом Ізраїлю, той відкидав всі звинувачення і стверджував, що став об'єктом наклепницької кампанії. Пізніше Кацав заявив, що готовий скласти повноваження, якщо прокуратура все ж таки зважиться пред'явити йому офіційні звинувачення. Однак на початку 2007 р., коли в адреса екс-президента Ізраїлю все ж були висунуті звинувачення, глава держави заявив, що не має наміру подавати у відставку і просить парламент країни зняти з нього повноваження тільки на час, необхідний для "доказу невинності". У червні 2007 р. Кацав, уклавши угоду з правосуддям, визнав свою провину в сексуальних домаганнях, але добився зняття звинувачень. Це дозволяло главі держави уникнути тюремного ув'язнення, проте він повинен був виплатити грошові компенсації позивальницям і піти у відставку. Президент Ізраїлю склав з себе повноваження 1 липня 2007 р. - за тиждень до їх закінчення, відповідно до Конституції країни. Але вже в квітні 2008 р. Кацав відмовився від судової угоди і заявив про свою невинність і намір відновити репутацію.