ua en ru

Екс-прем'єра Норвегії затримали в аеропорту Вашингтона

Екс-прем'єра Норвегії затримали в аеропорту Вашингтона Фото: колишній прем'єр-міністр Норвегії Хьєль Магне Бунневік

Бунневіка затримали через відвідування Ірану

Колишнього прем'єр-міністра Норвегії Х'єля Магне Бунневіка затримали у вашингтонському аеропорту імені Даллеса на годину і допитали у зв'язку з тим, що він відвідував Іран у 2014 році. Про це екс-прем'єр повідомив в інтерв'ю ABC7.

Бунневіка, який прилетів до США з Європи увечері 2 лютого, затримали на паспортному контролі, коли співробітники митниці побачили в його паспорті відмітку про відвідування Ірану. Екс-прем'єр сказав, що в його паспорті також вказано, що він був прем'єр-міністром Норвегії, яка є союзником США.

Екс-прем'єр заявив, що хоча він і розуміє прагнення США забезпечити безпеку своїх громадян, було очевидно, що він не несе ніякої загрози.

"Для них мало бути досить того, що у мене був дипломатичний паспорт, і я не несу загрози для країни, щоб утримувати мене", - заявив Бунневік.

Тим не менш, його помістили в кімнату з мандрівниками з Близького Сходу і Африки, де він провів 40 хвилин, а потім ще 20 хвилин відповідав на питання про подорож у Іран у 2014 році. Бунневік повідомив, що є президентом правозахисної організації The Center Oslo і у 2014 році він відвідував Іран, щоб взяти участь в конференції з прав людини.

Екс-прем'єр пояснив, що підвищена увага спецслужб пов'язана не з забороною президента США Дональда Трампа на в'їзд мігрантів з мусульманських країн, а з законом, який був прийнятий ще Бараком Обамою у 2015 році на хвилі терористичних атак у Каліфорнії та Парижі.

Згідно з цим законом, щодо громадян з 38 країн, з якими у США безвізовий режим, включно з Норвегією, діють спеціальні обмеження, якщо ці громадяни побували в Ірані, Іраку, Судані, Сирії, Лівії, Сомалі та Ємені. Однак ті, хто відвідував ці країни від імені міжнародних чи регіональних організацій, під ці обмеження не потрапляють.

На думку Бунневіка, така недоречна обережність може зашкодити іміджу США.

"Що буде з репутацією США, якщо таке станеться не тільки зі мною, але і з іншими іноземними лідерами?" - сказав Бунневік.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент США Дональд Трамп підписав указ, який вводить нові "жорсткі заходи перевірки" мігрантів.