ua en ru

Екс-прем'єр Італії Ренці повертається у велику політику

Екс-прем'єр Італії Ренці повертається у велику політику Фото: Маттео Ренці знову хоче стати главою уряду

Маттео Ренці виграв вибори голови Демократичної партії, яка нині є партією влади в Італії

Колишній прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці подолав першу перешкоду на шляху до повернення у велику політику. 42-річний Ренці виграв 30 квітня вибори голови Демократичної партії, яка нині є партією влади в Італії, передає DW.

Згідно з попередніми результатами виборів, Ренці отримав понад 70% голосів. Зазначено, що суперниками екс-прем'єра були міністр юстиції Італії Андреа Орландо та очільник регіону Апулія Мікеле Еміліано, які набрали 19 та 9% голосів відповідно.

Ренці наголосив, що йдеться про "надзвичайну відповідальність". За його словами, це не "реванш", а "новий початок".

Очікується, що до літа 2018 року в Італії мають відбутися парламентські вибори. Ренці прагне повести Демократичну партію на вибори і сподівається знову стати прем'єр-міністром.

Утім, згідно з результатами актуальних соціологічних опитувань, Демократична партія поступається за рейтингом євроскептичній політсилі "Рух 5 зірок". За різними даними, розрив між цими партіями становить приблизно 3-8%. Причинами цього можуть бути внутрішньопартійна боротьба в Демократичній партії та певне падіння особистої популярності Ренці, якому свого часу не вдалося реалізувати всі амбітні плани на посаді глави уряду.

Нагадаємо, Маттео Ренці вважався "зіркою" італійської політики, однак у грудні 2016 року подав у відставку з посади прем'єр-міністра, зазнавши поразки на референдумі щодо конституційної реформи, яка мала зменшити вплив парламенту на уряд. У разі поразки на плебісциті Ренці обіцяв піти з посади і дотримався своєї обіцянки. Через внутрішньопартійну боротьбу в Демократичній партії він втратив і лідерство в політсилі.