ua en ru

Екс-прем'єр Грузії Вано Мерабішвілі засуджений до 5 років в'язниці

Колишній прем'єр Грузії Вано Мерабішвілі визнаний винним у перевищенні службових повноважень, підкупі виборців і недоцільній витраті державних коштів.

Колишній прем'єр-міністр Грузії і генеральний секретар партії "Єдиний національний рух" Вано Мерабішвілі визнаний винним у перевищенні службових повноважень, підкупі виборців і недоцільній витраті державних коштів.

Рішенням Кутаїського міського суду політик засуджений до п'яти років тюремного ув'язнення. Сам екс-прем'єр не визнав своєї провини і назвав себе "жертвою політичного переслідування з боку нової влади Грузії". Адвокати Мерабішвілі мають намір опротестувати вирок.

Раніше у своєму останньому слові грузинський політик закликав феміду виправдати його. "Якщо навіть мої адвокати будуть мовчати і не дадуть відповідь на висунуті мені звинувачення, то ви, суддя, повинні винести мені виправдувальний вирок, так як сторона обвинувачення зовсім не підготовлена", - заявив 12 лютого в суді Мерабішвілі.

Суд розглядав у справі екс-прем'єра епізоди, пов'язані з незаконним працевлаштуванням членів колишньої правлячої партії "Єдиний нацрух" та присвоєнням Мерабішвілі дачі в курортному селищі Кваріаті. В ході розслідування було допитано близько 180 свідків, 170 з яких були представлені стороною обвинувачення. За даними прокуратури, за дії колишнього чиновника передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років.

Зазначимо, генеральний секретар партії Михайла Саакашвілі був затриманий 21 травня минулого року по справі про створення фіктивних робочих місць для прихильників "Нацруху" в ході реалізації держпрограми з працевлаштування. Разом із ним під варту було взято і представника президента Грузії в Кахетії Зураба Чіаберашвілі, пізніше відпущеного під заставу.

Політикам були пред'явлені звинувачення за трьома статтями Кримінального кодексу Грузії - ст.164 (підкуп виборців), ч.3 ст.182 (розтрата або привласнення коштів з використанням службового становища, що спричинило серйозний збиток) і ст.332 (зловживання службовими повноваженнями).

Пізніше у справі Мерабішвілі з'явився другий епізод - про присвоєння фешенебельній дачі на узбережжі Чорного моря в селі Кваріаті і розтраті коштів МВС Грузії. Слідство оцінило збитки, завдані бюджету в 158 тис. ларі (приблизно $97 тис.).

Ще через деякий час політика звинуватили в перевищенні службових повноважень при розгоні акції опозиції 26 травня 2011р., а також у зловживанні службовими повноваженнями у зв'язку зі справою про вбивство співробітника Об'єднаного банку Грузії Сандро Гіргвліані в 2006 р.

Варто відзначити, що представники "Єдиного національного руху" неодноразово називали арешт Мерабішвілі "політичним рішенням", за яким стоїть прем'єр-міністр Бідзіна Іванішвілі і його бажання "знищити рух". Коментуючи арешт свого соратника, Михайло Саакашвілі закликав замислитися про наслідки цього рішення та провів паралелі з Україною.

"Україна, яка потрібна НАТО, Європі і США, опинилася в серйозній міжнародній ізоляції через арешт колишнього прем'єр-міністра. Грузія - маленька країна, ми набагато менше потрібні, ніж Україна, Заходу і Європі, але потрібні Росії набагато більше, ніж Україна", - заявив він у травні минулого року.

У свою чергу "викритий у політичному замовленні" Іванішвілі відкинув всі звинувачення в свою адресу. "Мені здається, що питання про політичне переслідування настільки слабкий, що вони вже не можуть його використовувати. У Європі та США вже зрозуміли, що нинішній уряд не здійснює вибіркове правосуддя", - підкреслив він.

Нагадаємо, Іване (Вано) Мерабішвілі протягом 8 років (з 2004 по 2012 рр.) займав посаду глави МВС Грузії. Влітку 2012 р. він став прем'єр-міністром, проте вже восени був змушений покинути свій пост, оскільки на парламентських виборах у Грузії перемогла опозиційна партія Іванішвілі, який і зайняв цю посаду.