ua en ru

Екс-нардепа Крючкова екстрадували в Україну

Екс-нардепа Крючкова екстрадували в Україну Фото: Дмитро Крючков (twitter.com dw.com)

Він зараз у НАБУ

В Україну екстрадували з Німеччини екс-депутата Дмитра Крючкова. Про це повідомляють джерела РБК-Україна в правоохоронних органах.

Джерела повідомляють, що він зараз знаходиться в НАБУ. Крючкова будуть просити заарештувати. Відзначимо, що у Крючкова ті ж адвокати, що були у екс-глави ДФС Романа Насірова.

У прес-службі НАБУ повідомили, що детективи затримали посадовця в міжнародному аеропорту "Бориспіль".

"Впродовж 48 годин з моменту затримання суд має обрати йому запобіжний захід. Детективи НАБУ за погодження прокурорів САП наполягатимуть на триманні підозрюваного під вартою з альтернативою застави в розмірі 346,22 млн гривень", - йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що програма "Схеми" опублікувала записи телефонних розмов бізнесмена Дмитра Крючкова, братів Суркісів і найближчого соратника президента Петра Порошенка Ігоря Кононенка, які свідчать про можливу причетність останнього до афер в енергетиці.

Після цього Ігор Кононенко назвав маніпуляцією розслідування журналістів програми "Схеми" щодо афер в енергетиці.

Ексклюзив Схем: як Крючкова в бронежилеті завезли на територію НАБУ

Бізнесмен Дмитро Крючков вже в Україні. Прилетів рейсом МАУ у супроводі працівників Інтерполу. В Борисполі його зустрічав спецназ НАБУ та низка телеканалів, але «на публіку» Крючкова не показали, вивезли не публічно. Наша знімальна група зняла ексклюзивні кадри, коли Дмитра Крючкова в бронежилеті завезли на територію Антикорупційного бюро. Далі – ніч в ізоляторі тимчасового тримання – і завтра йому мають обрати запобіжний захід. Детективи та прокурори САП проситимуть тримання під вартою, з альтернативою застави у 346 мільйонів гривень. Нагадуємо, Крючков підозрюється в розкраданні коштів державного Запоріжжяобленерго, але він був лише організатором та виконавцем схеми. Як показало наше розслідування, про неї він звітував братам Суркісам та другу президента Ігорю Кононенку. На записах їхніх розмов йдеться про розподіл корупційної вигоди між учасниками афери з виведення сотень мільйонів гривень (розмови ми оприлюднили тут http://bit.ly/2JO3pCk) У письмовому коментарі нам з мюнхенської в'язниці Крючков підтвердив, що платив Кононенку та Порошенку «від 50 до 75 відсотків прибутку від бізнесу». Тепер ключове питання – чи дасть Дмитро Крючков покази на них, а також на Суркісів – офіційному слідству НАБУ та САП http://bit.ly/2VRZzd3 #П_дал_добро #Схеми

Опубліковано Схеми: корупція в деталях - RFERL Понеділок, 15 квітня 2019 р.

Нагадаємо, в квітні минулого року в Німеччині затримали колишнього депутата ВР Дмитра Крючкова. Його підозрюють у розкраданні коштів "Запоріжжяобленерго". У НАБУ раніше повідомляли, що готується його екстрадиція в Україну.

Як писало РБК-Україна раніше, в 2016 році Крючков був оголошений в розшук. Він проходить фігурантом у справі про виведення коштів з компанії "Запоріжжяобленерго", в якій понад 60% акцій належить державі. Згідно з версією слідства, Гачків є організатором схеми, за якою ВАТ "Запоріжжяобленерго" та ДП "Енергоринок" завдали збитків на загальну суму понад 346 мільйонів гривень.