ua en ru

Екс-міністр оборони Греції Акіс Цохадзопулос визнаний винним у справі про відмивання грошей

Грецький суд визнав сьогодні провину екс-міністра оборони країни Акіса Цохадзопулоса по другій справі, по якій він проходив як підозрюваний, передає Associated Press.

У квітні 2013 р. екс-міністр вже був визнаний винним у справі про надання недостовірної податкової декларації. Тоді він був засуджений до восьми років позбавлення волі, конфіскації належної йому нерухомості в центрі Афін і штрафу в 520 тис. євро.

Відразу після винесення вироку по першому епізоду почався розгляд по справі про корупцію при держзамовленнях, який тривав п'ять місяців і завершився сьогодні обвинувальним вироком.

Суд порахував, що 73-річний Цохадзопулос, будучи з 1997-2001 рр. міністром оборони Греції, отримував хабарі за успішне узгодження контрактів з постачання грецької армії німецьких субмарин і російських зенітно-ракетних комплексів ППО. Разом з екс-міністром винними у цій справі визнані 16 з 18 підозрюваних. Серед них - колишня і нинішня подружжя Цохадзопулоса, його дочка та інші близькі до екс-чиновнику люди. Суд порахував, що колишній міністр завдав грецькій державі шкоди в розмірі 55 млн євро власними діями або спільно з іншими проходять по справі обвинуваченими. Обтяжуючою обставиною у тому числі служить той факт, що Цохадзопулос користувався своїм службовим становищем.

Очікується, що обвинувальний вирок буде оголошено вже завтра, 8 жовтня 2013 р., екс-голові військового відомства загрожує від 10 до 20 років в'язниці.

Цохадзопулос - один з найстаріших і найвпливовіших політиків в Греції, який стояв біля витоків Всегрецького соціалістичного руху (ПАСОК). На початку 2011 р. парламент Греції ініціював перевірку рахунків Цохадзопулоса на тлі розкритих даних про махінації екс-міністра. У квітні 2012 р. він був виключений з ПАСОК і незабаром заарештований за звинуваченням у корупції та відмиванні грошей.