ua en ru

Екс-міністр нафтової промисловості Ірану Зангане може знову очолити відомство, - джерело

Обраний Президент Ірану Хасан Рухані може знову призначити екс-міністра нафтової промисловості Біжана Зангане на пост, який він займав протягом 8 років, до приходу до влади Махмуда Ахмадінеджада. Про це повідомляє Reuters з посиланням на неназване джерело в промислових колах Ірану.

Рухані підтвердив, що стане дотримуватися політики пом'якшення конфронтації Ірану з країнами Заходу після офіційного вступу на посаду президента країни 4 серпня 2013 р. Можливе повторне призначення Зангане імовірно демонструє поворот до довгоочікуваної стабільності після чехарди призначень на ключовий пост, проведених в правління Ахмадінеджада.

Іранські офіційні особи поки ніяк не коментують відомості про ймовірне повернення Зангане на посаду глави стратегічно важливого міністерства.

Читайте також: Іран уклав з Іраком контракт на постачання 25 млн куб. м газу на добу

У 1997-2005 рр., перебуваючи міністром, Зангане зумів залучити мільярдні іноземні інвестиції в розвиток іранського нафтогазового сектора, а крім того, користуючись активною підтримкою Вищого керівника країни аятоли Алі Хаменеї, був ізольований від політичної критики на адресу іранської адміністрації. Після його відходу іранська економіка серйозно постраждала через санкції, введених США, ООН і Євросоюзом з метою протидії іранській ядерній програмі.

За законом, кандидатура міністра повинна отримати схвалення парламенту. Хоча парламентська більшість як і раніше становлять консервативні депутати, Рухані, що вважається помірним лібералом, користується підтримкою законодавчої влади.