ua en ru

Екс-командира боснійських сербів Младича засудили до довічного ув'язнення

Екс-командира боснійських сербів Младича засудили до довічного ув'язнення Фото: Ратко Младич (twitter.com-ovokosovo)

Гаазький трибунал визнав 74-річного Младича винним у геноциді в зв'язку з вбивствами 8 тисяч мусульман у Сребрениці в 1995 році

Колишній командувач армії боснійських сербів Ратко Младич рішенням Міжнародного трибуналу по колишній Югославії визнаний винним у геноциді і військових злочинах. У Гаазі йому обрано вирок до довічного ув'язнення, повідомляє The Guardian.

Зокрема, Гаазький трибунал визнав 74-річного Младича винним у геноциді в зв'язку з вбивствами 8 тисяч мусульман у Сребрениці в 1995 році. Також суд визнав його винним у злочинах проти людяності і порушенні законів і звичаїв ведення війни у ​​зв'язку з 43-місячної облоги Сараєво, в результаті якої від обстрілів загинули 11 тисяч мирних жителів.

Всі ці злочини були скоєні в 1992-1996 роках і відносяться до періоду громадянської війни в колишній Югославії.

Сам Младич не визнавав себе винним ні по одному з пунктів. Адвокат обвинуваченого заявив, що відповідальність за ці злочини не була встановлена ​​і максимальним покаранням для його підзахисного повинен стати тюремний термін не більше 15 років.

Також звинувачення в аналогічних злочинах були висунуті колишньому лідерові боснійських сербів Радована Караджича. Рішенням Гааского трибуналу він був засуджений до 40 років в'язниці вмарте 2016 року.

Нагадаємо, на початку жовтня 2017 року Суд Боснії і Герцеговини виправдав колишнього польового командира армії боснійських мусульман у Сребрениці Насера ​​Орічі, обвинуваченого в злочинах під час війни у Боснії в 1990-і роки.