ua en ru

Суд Боснії та Герцеговини виправдав колишнього польового командира армії боснійських мусульман

Суд Боснії та Герцеговини виправдав колишнього польового командира армії боснійських мусульман Фото: суд (Pixabey)

Насер Оріч звинувачувався у злочинах під час війни в Боснії в 1990 роки

Суд Боснії та Герцеговини виправдав у понеділок, 9 жовтня, колишнього польового командира армії боснійських мусульман у Сребрениці Насера Оріча, обвинуваченого в злочинах під час війни в Боснії в 1990-і роки. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Повідомляється, що суд також виправдав іншого учасника бойових дій Шабахудина Мухича. Обвинувачені виправдані за всіма пунктами звинувачення за злочини в околицях Сребрениці в 1992 році.

"Обвинувачені Насер Оріч і Шабахудин Мухич виправдані за пред'явленими звинуваченнями у порушенні положень Женевських конвенцій", - заявив суддя.

Як наголошується, родичі жертв сербів вийшли з залу суду на знак протесту проти вироку.

Видання інформує, що Оріч вважається героєм багатьох боснійців за його роль у захисті мусульман під час боснійської війни 1992-1995 років, в ході якої загинуло понад 100 тис. осіб.

Як відомо, у 2006 році Міжнародний кримінальний трибунал у Гаазі засудив Оріча до двох років позбавлення волі за те, що він не зміг запобігти вбивство і жорстоке поводження з сербськими укладених, але був негайно звільнений, тому що він вже відбув покарання. У 2008 році апеляційна палата суду ООН скасувала вирок.

Проте в 2015 році Швейцарія заарештувала Оріча за ордером, виданим Сербією, але видала його в Боснію, що викликало гнів у Белграді. Його судовий процес почався в Сараєво у січні 2016 року.

Нагадаємо, раніше суд у Чорногорії 6 вересня назвав двох російських представників спецслужб головними організаторами планування перевороту в країні.