ua en ru

Екс-главі польської розвідки пред'явлені звинувачення в організації незаконних в'язниць для ЦРУ

Екс-главі польської служби розвідки Збігнєву Сементковскому пред'явлені офіційні звинувачення у зв'язку з організацією на території країни незаконних в'язниць в інтересах Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США, повідомляє Associated Press з посиланням на місцеву пресу. Серед звинувачень присутній перевищення службових повноважень, порушення норм утримання ув'язнених і дозвіл на використання проти арештантів тортур і тілесних покарань. Варто відзначити, що справа розглядається в закритому порядку.

За інформацією, яка стала доступна ЗМІ, версія слідства зводиться до того, що екс-глава розвідки мав безпосереднє відношення до організації незаконного утримання полонених, яких у Польщі доставляли співробітники ЦРУ. Крім того, відомо, що дана практика носила не разовий характер, а мала місце протягом кількох років у ході так званої "американської війни з терором".

Сам Сементковскій від будь-яких коментарів з даного приводу відмовився. За словами розвідника, він відмовляється співпрацювати і зі слідством, тому що впевнений, що розголошення інформації такого роду може загрожувати національній безпеці.

Нагадаємо, слідство у справі про в'язниці ЦРУ в Польщі почалося в 2008 р. Потерпілим і головним свідком у справі проходить один з полонених, захоплених американцями.

В кінці 2009 р. стало відомо також, що Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) США таємно використовувало два ізолятори на території Литви, де містило підозрюваних в терористичній діяльності.