ua en ru

Екс-глава СБУ І.Смєшко вважає необхідним порушити кримінальну справу проти М.Мельниченко за розголошення держтаємниці

Екс-глава СБУ Ігор Смєшко вважає, що необхідно порушити кримінальну справу проти екс-майора Держохорони Миколи Мельниченко за розголошення державної таємниці. Про це він заявив перед відвідуванням Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України (ГПУ), передає кореспондент РБК-Україна.
"В 2001 р. в січні було порушено три кримінальні справи стосовно колишнього майора М.Мельниченко. Ці справи було протиправно закрито у березні 2005 р. Тодішнім генпрокурором Святославом Пискуном за час головування в СБУ Олександра Турчинова. На моє переконання розкрити злочин стосовно вбивства журналіста Георгія Гонгадзе абсолютно неможливо в цих трьох кримінальних справах стосовно майора М.Мельниченко, тому що, не давши відповіді на запитання, хто стояв за організацією прослуховування кабінету Президента, яким чином ця інформація оброблялась і розповсюджувалась, дати відповідь остаточно, хто міг бути замовником вбивства Г.Гонгадзе, неможливо", - переконаний І.Смєшко.
За його словами, М.Мельниченко є державним злочинцем, оскільки під час запису в кабінеті Президента він записував відомості, що становлять державну таємницю. І ця інформація, як наслідок, попала до закордонних спецслужб і використовувалася для шкоди и суттєвого збитку для оборони і національної безпеки України.
"В 2004 р. було доведено те, що на плівках, які представлялися у Верховну Раду, є елементи монтажу. Справа стосувалася цифрових записів. Цифровий запис, наскільки мені відомо, немає прецеденту в світі, щоб можна було на 100% довести походження таких записів, автентичність носіїв", - додав він
Крім того, І.Смєшко зазначив, що був викликаний до ГПУ у якості свідка: "Очевидно це пов'язано з тим, що з вересня 2003 р. по лютий 2005 р. я очолював СБУ і очевидно, що я володію інформацією, яка може цікавити слідство".
Також він заявив, що не може коментувати судову перспективу даної справи: "Суд має розглядати справу, яка закінчена слідством і становить фактичні докази, достатні щоб в судовому засіданні їх можна було розглядати".