ua en ru

Екс-глава наглядової ради "Форуму" через суд зобов'язав НБУ відновити свою ділову репутацію, - адвокат

Екс-глава Наглядової ради банку "Форум" Олександр Морозов через суд зобов'язав Національний банк України відкликати інформацію про те, що він нібито є банкіром з небездоганною діловою репутацією. Відповідне рішення за позовом Морозова прийнято вчора Печерським районним судом Києва, повідомила РБК-Україна адвокат позивача Ірина Шевчук.

Нагадаємо, в листопаді 2015 року Морозів не був допущений до рейтингового голосування за кандидатів у члени Наглядової ради НБУ за парламентською квотою. Банкіра висувала кандидатом фракція БПП. Підставою до відмови в розгляді його кандидатури став лист НБУ в профільний комітет, у якому серед іншого зазначалося, що кандидат встиг пропрацювати в Наглядовій раді банку "Форум" більше півроку перед введенням в банк тимчасової адміністрації що, на думку НБУ, "було ознакою відсутності бездоганної ділової репутації".

"Суд задовольнив нашу вимогу в частині того, що Національний банк України повинен відкликати з профільного комітету цю недостовірну інформацію. Вимога про відшкодування 1 гривні моральної шкоди залишилося без задоволення", - сказала Шевчук.

Вона пояснила, що суд прийняв доводи позивача щодо принципової неможливості застосування нормативного "Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків" по відношенню до особливих процедур призначення членів наглядової ради НБУ. Крім того, за її словами, одним з головних аргументів у процесі було те, що саме Морозів по приходу в банк виявив створені попередніми власниками фінансові проблеми, повідомив регулятора і робив все можливе для фінансової стабілізації банківської установи.

Як повідомлялося, ще в червні 2015 року НБУ постановою №357 вніс зміни до Положення "Про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів". Згідно цих нововведень, НБУ заборонив власникам, керівникам і співробітникам збанкрутілих установ у наступні три роки бути керівниками у будь-якому банку або володіти ними.

14 березня 2014 р. Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) вирішив ввести тимчасову адміністрацію в банк "Форум".

В січні 2015 року Вищий адміністративний суд України задовольнив касаційну скаргу компанії Yernamio Consulting LTD, що входить у "Смарт-Холдинг", про скасування рішення про ліквідацію банку "Форум".

"Смарт-Холдинг" продовжував боротьбу за банк і права вкладників, незважаючи на те, що "Форум" був виведений з ринку і була розпочата ліквідаційна процедура. При цьому, як повідомили в компанії, не були розглянуті всі запропоновані варіанти порятунку банківської установи.