ua en ru

Екс-генсек НАТО вважає, що санкції змусять Росію до поступок щодо миротворців

Екс-генсек НАТО вважає, що санкції змусять Росію до поступок щодо миротворців Фото: Андерс Фог Расмуссен

Андерс Фог Расмуссен переконаний, що Росія буде проти членів НАТО у складі миротворчої місії

Екс-генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що санкціями можна змусити Росію проявити гнучкість у питанні миротворчої місії ООН на Донбасі. Про це він заявив журналістам під час Мюнхенської конференції, передає "Укрінформ".

"Дуже важливо зберігати тиск на Росію. Американське рішення посилити санкції, передати зброю збільшило тиск на Росію, і нам треба зберігати його з тим, щоб змусити росіян справді просунутися, в тому числі й у питанні миротворчої місії", - сказав він.

Екс-генсек також прокоментував доповідь "Чи може ООН об'єднати Україну", підготовлену Інститутом Хадсона.

Зокрема, він зазначив, що у документі пропонується включити в місію 20 тис. військових і 4 тис. цивільних, однак питання в тому, хто братиме участь.

"Спочатку Україна і Росія повинні дійти згоди щодо складу миротворчої сили. Я б порадив, наприклад, розглянути європейські країни-нечлени НАТО", - сказав Расмуссен.

Колишній генсек вважає, що Росія буде, очевидно, проти членів НАТО у складі миротворчої місії.

"Тому ми радимо, щоб, наприклад, Фінляндія, Швеція, Австрія могли зробити внесок", - зазначив політик.

Говорячи про перспективи участі Білорусі у миротворчій місії, він зазначив, що білоруси хоча й мають дружні відносини з РФ, але "дуже занепокоєні російською інфільтрацією до України, атаками проти неї, і запитують себе: а хто може бути наступним?".

Водночас екс-генсек сумнівається, що буде якийсь розвиток подій доти, доки в Росії не відбудуться президентські вибори.

Нагадаємо, Швеція у разі потребу готова надати свої війська для миротворчої місії ООН на сході України, якщо Росія і Захід погодяться.