ua en ru

Екс-член НКРЕКП: Григоришина звинувачують у тендерній змові на 2 млрд гривень

В інтересах олігарха Костянтина Григоришина з тендеру по закупівлі трансформаторів для потреб НЕК "Укренерго" на загальну суму 2 млрд. гривень було викинуто компанію "Хюндай", яка запропонувала значну дешевшу ціну. Про це на своїй сторінці в Facebook написав колишній член Національної комісії по регулюванню в сфері енергетики та комунальних послуг Андрій Герус.

Сага трансформаторного тендеру Укренерго на 2 млрд. грн.Учасниками тендеру були 5 компаній:- ЗТР (хоч Григоришин у і...

Опубліковано Andriy Gerus 13 грудня 2015 р.

"Учасниками тендеру були 5 компаній: ЗТР, що належить Костянтину Григоришину, "Сіменс", АВВ, "Деу" та "Хюндай". "Хюндай" у п'ятницю викинули з тендеру. Хоча завдяки сучасним технологіям, недорогим локальним ресурсам та відносно зручній логістиці (завод у Болгарії) ця компанія дає одні з найнижчих цін у Центральній та Східній Європі - 11-12 тис. доларів за мевавольт-ампер (МВА). Водночас, ЗТР вже вигравав тендери з ціною 21 тис. доларів за МВА", - повідомив він.

Як зазначив Герус, не зважаючи на те, що ЗТР вже ловили на тендерних змовах у 2011-2013 роках і мали б дискваліфікувати на 2 роки, підприємство Григоришина все одно було допущено у другий раунд.

"Прихід "Хюндай" виявився несподіванкою. Тим більше недавно вони вже виграли тендер на поставку трансформатора "Центренерго", де конкурентами були 2 запорізькі компанії. Але цього разу занадто великий тендер, щоб ризикувати, тому "Хюндай" просто не допустили показувати свої ціни", - заявив він.

"Пан Григоришин не хоче оновити трансформаторний парк "Укренерго", бо при нижчій ціні, за ті ж гроші можна купити значно більше трансформаторів. А хоче викачати побільше грошей з держпідприємства за допомогою своїх людей там, та за допомогою впливу на міністерство і регулятор", - підкреслив він.

Раніше Андрій Герус вже публікував інформацію про причетність Костянтина Григоришина до масштабних корупційних дій, в тому числі й щодо закупівлі державою трансформаторів, на загальну суму біля 7 млрд. гривень.