ua en ru

Економія енергоресурсів за 9 міс. 2013 р. склала 60 млн грн, - "Укрзалізниця"

Економія енергоресурсів з січня по вересень 2013 р. склала 60 млн грн склала більше 60 млн грн. Про це повідомляє прес-центр "Укрзалізниці".

В "Укрзалізниці" підкреслюють, що енергоресурси складають близько 21% експлуатаційних витрат галузі, тому зменшення їх споживання залізничники приділяють підвищену увагу. Так, за 9 місяців 2013 р. вдалося скоротити споживання 27,1 млн кВт-год електроенергії, 2,3 тис. тонн дизельного палива, 586 тис. куб. м природного газу, 445 т вугілля. Найбільш ефективні енергозберігаючі заходи торкнулися удосконалення технології перевізного процесу.

Також залізничники модернізували зовнішнє освітлення станцій, парків і платформ, впровадили енергозберігаючі технології при реконструкції застарілих котелень. Зокрема, замінили 11 застарілих вугільних котлів, перевели мазутну котельню в Херсоні на газову, реконструювали 2,7 тис. погонних метрів теплових мереж із застосуванням сучасних теплоізоляційних матеріалів, утеплили будівлі площею 7,1 тис. кв. м.

Підвищення енергоефективності залізничної галузі сприяє і електрифікація колій (до того ж, перевезення з допомогою електровозів набагато екологічніше, ніж у випадку локомотивів на паливі). Як повідомлялося раніше, "Укрзалізниця" готується до електрифікації самого короткого залізничного виходу до чорноморських портів.

"Таким чином, "Укрзалізниця" вносить відчутний внесок в область енергозбереження в Україні в цілому", - зазначають у відомстві.

Згідно з дослідженням "Енергоефективність в українській промисловості", оприлюдненому у вересні 2013 р. інформаційно-аналітичним центром "Держзовнішінформ", за останнє десятиліття енергоємність українського виробництва скоротилася на 30%.

При цьому, як відзначають в "Укрзалізниці", за останні 17 років енергоємність залізничного транспорту скоротилася більш ніж у два рази.