ua en ru

Економіст: опозиція пропонує заморозити соціальні витрати бюджету

Пропозиції опозиції зі зриву бюджетного процесу абсолютно деструктивно, оскільки призведе до заморожування соціальних витрат і позбавить Україну можливості співпраці з міжнародними фінансовими інститутами. Таку думку висловив виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Для пересічних українців відсутність бюджету - досить негативний момент. Це означає, що ми входимо в 2014 р. зі старим бюджетом. Всі статті, в тому числі, соціальні, фінансуватимуться виходячи з щомісячного розрахунку витрат як 1/12 бюджету 2013 р. Це означає, що навіть невеликого збільшення соціальних виплат не буде», - пояснив Устенко.

Він додав, що і опозиція втратить можливість контролювати рух держфінансів, якщо не буде прийнятого держбюджету. «Наявність бюджету дає можливість планувати держфінанси, які в останні роки перебували в непоганому стані. Зараз потрібно говорити про зниження дефіциту держбюджету і про можливість виходу в перспективі на більш стабільний стан державних фінансів. У цьому зацікавлені всі . Але якщо не прийняти бюджет, то не зовсім зрозуміло навіть з точки зору опозиції, як вона збирається контролювати стан державних фінансів. Я вже не кажу, що в інтересах всіх платників податків бачити бюджет і розуміти, що країна живе за єдиним прийнятим фінансовим документом. Тому робота на деструктив - абсолютно неправильна стратегія», - сказав Устенко.

Економіст також зазначив, що наявність прийнятого бюджету країни визначає стратегію розвитку країни на найближчі роки, а зрив бюджетного процесу ставить під сумнів можливість такого планування .