ua en ru

Економіці Великобританії ще далеко до нормального стану, - Банк Англії

Член комітету з кредитно-грошової політики Банку Англії економіст Пол Фішер попередив, що економіці Сполученого Королівства ще далеко до повного відновлення. Таку заяву він зробив напередодні, 14 листопада, на наступний день після того, як Банк Англії підвищив прогноз по економічному зростанню, передає ВВС.

У своєму виступі в прямому ефірі Radio 5 Фішер також повідомив, що питання про терміни підняття базової процентної ставки в даний момент "гранично неясний".

Нагадаємо, 13 листопада Банк Англії підняв прогноз зростання економіки Сполученого Королівства за поточний рік з 1,4% до 1,6%, і в 2014 р з 2,5% до 2,8%. Також Банк Англії повідомив, що рівень безробіття скоротиться до 7% вже в 2014 р. Глава англійської Центробанку Марк Карні раніше заявляв, що банк не буде розглядати питання про підвищення базової процентної ставки до тих пір, поки рівень безробіття не скоротиться до 7% або нижче.

Однак Фішер відзначив, що в прогнозі Банку Англії заявлена лише 40-відсоткова ймовірність того, що рівень безробіття до 7% буде досягнуто в 2014 р., і повідомив, що цю цифру слід розглядати як порогову величину, а не передумову до дії для підняття рівня базової процентної ставки. Досягнення 7-відсоткового рівня безробіття дозволить Банку Англії критично переоцінити ситуацію, вважає Фішер, щоб подивитися, чи підняття базової процентної ставки доречно на той момент.

"Це не означає, що ми автоматично підвищимо процентну ставку тоді, - додав Фішер. - Ми не будемо піднімати ставку до тих пір, поки не визнаємо таку міру виправданою". За його словами, ставка може бути піднята назад до "нормального рівня" в 4-5%.

Комітет з кредитно-грошової політики Банку Англії зберігає рекордно низьку базову процентну ставку на рівні 0,5% з 2009 р.

Раніше, 13 листопада, Карні позначив райдужні перспективи британської економіки, заявивши, що економічне відновлення стало головною тенденцією. "Вперше за довгий час не потрібно бути оптимістом, щоб побачити - склянка наполовину повна", - заявив він.