ua en ru

Економіка України балансує на краю прірви, - Медведчук

Через розрив торговельних та коопераційних зв'язків з Росією, втрати ринку країн Митного союзу, девальвації національної валюти економіка України вже який місяць балансує на краю економічної і фінансової прірви. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

Він нагадав, що вітчизняна промисловість опинилася на межі краху: за січень - серпень 2014-го промвиробництво скоротилося на 7,8% порівняно з аналогічним періодом 2013 року, а тільки за підсумками минулого місяця - на 21,4%, якщо порівнювати з відповідним місяцем 2013-го. Також видобуток вугілля в серпні скоротилася на 59,5% порівняно з серпнем 2013 року.

"В уряді всі проблеми звично списали на бойові дії на Донбасі. Але тоді виникає закономірне питання: якщо зупинилися шахти на сході України, то навіщо закривати шахти і на заході? Тому що нерентабельні? Але тоді наступне запитання: а рентабельно везти вугілля з Австралії, Нової Зеландії, ПАР?", - зазначив політик.

Також Медведчук додав, що у виробництві коксу і нафтопереробці в серпні зафіксований спад на рівні 50,2%, в машинобудуванні - на 31%. Металургія "просіла" на 30%, хімпром - на 19,6%, текстильне виробництво - на 14,2%.

"Спад промвиробництва позначилася і на економіці в цілому: знизилися обсяги вантажних перевезень в Україні, а дефіцит вугілля став причиною скорочення виробництва електроенергії. Зменшився роздрібний і оптовий товарообіг, знизилася і купівельна спроможність населення", - підкреслив він.