ua en ru

Економічний блок Кабміну може забезпечити вирішення фінансових держпроблем за умови злагодженої роботи, - експерти

Виплата 9 млрд дол. зовнішніх боргів у поточному році та пошук інвестицій, необхідних для вирішення фінансових проблем економіки України, неможливі без активних дій по реформуванню ключових галузей економіки. Новий економічний блок Кабміну здатний впоратися з цими завданнями - за умови злагодженої роботи та достатніх повноважень, вважає член ради НБУ, академік Валерій Геєць.

Експертне співтовариство вважає, що першому віце-прем'єру Сергію Арбузову під силу досягти відновлення роботи з МВФ - після досвіду співпраці з Фондом, отриманого першим віце-прем'єром в його бутність главою НБУ. «Забезпечення цих домовленостей (з МВФ) було важливою складовою роботи Нацбанку», - зазначав екс-заступник голови правління НБУ Олександр Савченко.

Експерти також розраховують, що жорстка вертикаль економічного блоку, націлена на реформи, зможе поліпшити і внутрішній інвестиційний клімат, а зниження тиску на бізнес надасть поштовх економіці. «Наприклад, те, що у функції нового Міністерства доходів і зборів додали адміністрування єдиного соціального внеску, це плюс, оскільки скорочується кількість контролюючих органів, а значить, очевидно, і перевірок», - сказав директор департаменту податкової політики Інституту бюджету і соціально-економічного розвитку Артем Рудик.

Читайте також: У 2013 р. уряд має намір продовжувати реалізацію реформ, - Азаров