ua en ru

ЄК провела обшуки в офісах низки виробників електроніки за підозрою в порушенні правил конкуренції

Європейські антимонопольні органи минулого тижня провели обшуки в офісах виробників і продавців електроніки, в числі яких опинилися такі великі представники ринку, як Samsung, Philips, а також найбільша в Європі мережа магазинів споживчої електроніки Media-Saturn (магазини Media Markt, Saturn, Redcoon). Про це повідомляє "Комерсант Україна".

Підставою для обшуків стали підозри в порушенні правил конкуренції. Зазначимо, що про обшуки повідомили самі компанії. Представники Samsung, Philips і Media-Saturn повідомили, що "цілком співпрацюють з Єврокомісією". ЄК підтвердила факт обшуків, не уточнивши, яких саме компаній вони торкнулися.

Згідно із заявою ЄК, "ряд компаній міг ввести обмеження на онлайн-продажу споживчих електронних товарів і побутової техніки", що порушує антимонопольне законодавство ЄС, що забороняє змови, спрямовані проти конкуренції. Результатом таких обмежень є зростання цін на товари або їх недоступність певних торгових мережах. Єврокомісія не розголошує, в яких конкретно обмеження продажу вони підозрюються.

"Результатом цього розслідування Єврокомісії можуть стати абсолютно нові правові дії, оскільки раніше органи ЄС не мали справи з такими випадками. Подібні розслідування проводилися у Великобританії та Німеччині, але ЄС вкрай рідко займався випадками, коли виробники обмежують ціни або поставки", - прокоментував глава антимонопольного відомства Німеччини Андреас Мундт.

Минулого місяця Великобританія і Німеччина припинили розслідування щодо обмежень продажу, здійснювалися Amazon.com після того , як компанія зняла заборону на доступ до сайту тим роздрібним мережам, які продавали свою продукцію через Amazon.com за меншою ціною, ніж на інших платформах.