ua en ru

ЄК оштрафувала Apple на 13 млрд євро на користь Ірландії

ЄК оштрафувала Apple на 13 млрд євро на користь Ірландії Фото: Apple оштрафували на 13 млрд євро

Антимонопольне розслідування тривало три роки

Єврокомісія стягнула з американської компанії Apple 13 млрд євро на користь влади Ірландії. Рекордна сума стягнута в якості відшкодування втрат, які ірландська економіка зазнала через недонарахованих компанії податків, передає ВВС.

У повідомленні говориться, що антимонопольне розслідування, за підсумками якого прийнято рішення, тривало три роки. В його ході було зроблено висновок про те, що американська компанія отримувала необґрунтовані податкові пільги в Ірландії, що дозволяло їй платити значно менше податків, ніж конкуренти.


Як пояснює ВВС, у відповідності з законодавством ЄС, податкові органи окремих країн не мають права надавати податкові знижки обраним компаніям, оскільки це вважається незаконною державною допомогою. Проте,рішенням уряду Ірландії в 1991 і 2007 роках компанії Apple було дозволено зменшити розміри податкових відрахувань в цій країні.

Структура компанії дозволяла їй законно проводити міжнародні продажі через Ірландію і таким чином скористатися цими податковими пільгами.

У свою чергу, влада США піддали критиці розслідування, яке ведеться проти Apple і інших американських фірм.

Потенційно компанії Apple загрожує куди більш великий рахунок, проте її резерв готівки перевищує 200 млрд доларів, так що з виплатою проблем бути не повинно. Тим не менше після рішення суду компанія може переглянути свої рахунки.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Apple можуть оштрафувати на 19 млрд доларів за податкові "схеми" в Ірландії.